Kalsbeek College

Past het Kalsbeek College bij jou?

Ontdek Locatie Bredius

Vmbo

Vmbo op het Kalsbeek College staat voor veel keuze. Je kunt op locatie Bredius een vmbo-basis, vmbo-kader en mavo (vmbo-t) diploma halen. Met vmbo-advies kom je in een van de volgende 4 brugklassen:

 • 1 vmbo-basis/kader
 • 1 vmbo-basis/kader met lwoo (leerwegondersteuning)
 • 1 vmbo-kader/mavo
 • 1 mavoXL

Profielen
Aan het einde van de tweede klas kies je in de bovenbouw van vmbo-basis en vmbo-kader een beroepsrichting (een profiel). Wij bieden uitdagend, praktijkgericht onderwijs vol inspiratie. Op locatie Bredius heb je je heel veel keuze en daarom is er altijd een plek die bij jou past. Bij ons kun je uit de volgende beroepsrichtingen kiezen:

Praktisch bezig
In de bovenbouw van vmbo-basis en -kader ben je veel bezig met dingen die je in je latere werk ook zal doen. Je krijgt dus veel ‘doevakken’. In de derde klas en vierde klas ga je op stage. Je leert dus veel op de werkplek.  Met al je praktijkervaring begin je goed voorbereid aan je vervolgopleiding op het mbo.
Ook als mavoXL-leerling kun je een extra praktijkvak kiezen. Zo’n extra vak is niet alleen erg leuk, maar kan ook handig zijn gezien de mbo-opleiding die je op het  oog hebt.

Open dag

Zit je in groep 7 of 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dan wil je vast weten hoe de school er van binnen uitziet, hoe de sfeer is en of je je er thuis voelt. Kom dan zeker naar onze dagen en proeflessen. Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past.

Open dag op 19 november

Op zaterdag 19 november kun je met ouders/verzorgers rondkijken, sfeer proeven, vragen stellen en ervaringen opdoen. Aanmelden is niet nodig, de deuren van locatie Bredius, locatie Schilderspark én de TechnoHUB staan tussen 9.30 en 14.30 uur voor je open!

Proeflessen voor groep 8

Zit je in groep 8, dan kun je in januari en februari proeflessen volgen. Je kiest zelf je lessen en stelt zo je rooster van de middag samen. Hoe is het om verschillende docenten te hebben en te wisselen van lokaal? Je ontdekt het tijdens de proeflessen. Beide locaties organiseren op 2 middagen proeflessen. Voor de kerstvakantie opent de aanmelding!

 • proeflessen locatie Bredius (vmbo/mavo): 17 + 18 januari 2023
 • proeflessen locatie Schilderspark (havo-6, havo, atheneum, gymnasium): 7 + 8 februari 2023

Introductiefilm

MavoXL

Mavo op het Kalsbeek College is de juiste keuze: een route die bij jou past met veel uitdagende extra’s. Met een mavo- (of vmbo-t-)advies kun je bij ons op school 2 kanten op:

 • mavoXL op locatie Bredius
 • mavo/havo-route op locatie Schilderspark

Kies je voor de mavoXL, dan is het de bedoeling dat je na 4 jaar een mbo-opleiding gaat doen. De XL staat voor een iets extra. Je kunt namelijk een extra vak doen: een theorievak of een praktijkvak. Met deze kennis en ervaring ben je goed voorbereid op je vervolgopleiding. Natuurlijk kun je ook na de mavoXL doorstromen naar de havo.

Havo-6
Heb je vmbo-t advies en ga je voor de havo-6 route op locatie Schilderspark? Met deze 6-jarige mavo/havo-route haal je in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting.  Samen doen we er alles aan om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Een mooie uitdaging!

Je doel
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is je doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt uiteraard de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!

Techniek

Vind jij techniek leuk, werk je graag met je handen of voel je jezelf al een techneut? Ook als je nog niet precies weet wat je wilt doen, zit je goed op het Kalsbeek College. Op locatie Bredius kun je in de bovenbouw uit maar liefst 3 technische profielen kiezen:

 • Mobiliteit & Transport
  Bij Mobiliteit & Transport maak je kennis met de techniek van de auto, zo ga je sleutelen aan motoren, remmen, verlichting en wielophangingen. M&T gaat niet alleen maar over auto’s maar ook over het vervoer van goederen over de weg. Bekijk wat je bij M&T doet.
 • Bouwen, Wonen & Interieur
  Kies je voor Bouwen, Wonen & Interieur dan zijn metselen en schilderen standaard onderdelen. De meer creatieve onderdelen zitten in de keuzevakken. Je doorloopt het hele bouwproces: van ontwerp tot eindproduct. Je leert alles over het werken met hout en het ontwerpen van een meubelstuk en alle aspecten van het bouwen van een huis. Je maakt bijvoorbeeld kozijnen, dakconstructies en (tuin)meubels, maar er is ook aandacht voor het inrichten: schilderen, behangen en decoreren. Bekijk wat je bij BWI doet.
 • Produceren, Installeren & Energie
  Het profiel Produceren, Installeren & Energie is combinatie van elektrotechniek, installatietechniek en metaaltechniek. Je werkt met allerlei gereedschappen en machines en leert hoe je een voorwerp of installatie kunt ontwerpen en maken. Natuurlijk krijg je ook te maken met moderne technologieën zoals 3D-printen en lasersnijden. Bekijk wat je bij PIE doet.

TechnoHUB
De praktijklessen van deze technische profielen krijg je op de TechnoHub, een mooie ruimte op fietsafstand van het Kalsbeek College. In dit kloppende hart van de techniek werken scholen en bedrijven samen en werk jij onder de beste omstandigheden aan techniek. Nieuwsgierig? Check in deze video hoe de TechnoHub eruit ziet.

Vakkanjers
Elk jaar doen we mee met Vakkanjers. Dit is een landelijke wedstrijd waarin vmbo-leerlingen uit alle leerjaren aan de slag gaan met een technische opdracht voor een échte opdrachtgever. Vorig jaar jaar was dat de Johan Cruyff Foundation: leerlingen bedachten ideeën en oplossingen om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Techniekklas
Een klas vol techniekliefhebbers. Hoe leuk is dat! Als je in onze Techniekklas komt, ben je in het tweede jaar al heel veel bezig met techniek. Je hoeft dus niet te wachten tot de derde klas. In de Techniekklas krijg je 10 praktijkuren per week. Je bent dus lekker veel met je handen bezig en maakt leuke werkstukken. Je werkt met bijvoorbeeld hout, metaal en kunststof, leert technisch tekenen en ook ontwerpen en elektronica komen aan bod.
Om te bepalen of je goed in de Techniekklas past, schrijf je een motivatiebrief aan de techniekdocenten. In de brief leg je uit waarom jij hier geschikt voor bent. De docenten kijken onder meer naar je werkhouding en wat je in de technieklessen hebt gemaakt.

Horeca

Trots zijn wij op de keuken, de bakkerij en het restaurant. Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) is een van de 7 beroepsrichtingen waar je als vmbo-leerling uit kunt kiezen. En deze richting is niet te missen, ook al ben je geen HBR-leerling. Regelmatig vliegen de lekkerste geuren door de gangen en kun jij vers gemaakte broodjes kopen als je je broodtrommel vergeten bent.

Kunst

Op het Kalsbeek College is alle ruimte voor kunst en cultuur. Meteen in de brugklas ga je aan de slag met jouw creativiteit. Samen met de andere brugklassers studeer je in de kennismakingsweek een dans in onder leiding van professionals en treed je op in het centrum van Woerden. Vanaf het eerste leerjaar ga je er regelmatig op uit en bezoek je voorstellingen en musea. Zo leer je kunst en cultuur nog beter te begrijpen, te plaatsen en te waarderen.

Drama en CKV
In de brugklas staat elke week een paar uur kunst en cultuur op je rooster. De vakken drama, tekenen en handvaardigheid staan standaard op het rooster. Bij drama leer je dialogen voeren en leer je jezelf presenteren. Bij tekenen en handvaardigheid ga je aan de slag met verschillende materialen en creëer je de prachtigste tekeningen en beelden. Het zijn vakken waarbij je lekker bezig bent.
In de bovenbouw krijg je CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming. Bij dit vak maak je fraaie en originele dingen.

Er is meer…
In de derde klas kun je al je creativiteit kwijt op de Kunstendag. Je kiest 2 workshops zoals streetdance, graffiti, percussie en streetart. Je sluit de dag af met een presentatie in Het Klooster. Als je kiest voor de richting Uiterlijke verzorging, ga je bij het project ‘Mode & Design’ aan de slag met een modeshow, die je presenteert aan familie en vrienden. Je kunt zelfs eindexamen doen in een kunstvak, leuk!

Lwoo

Op het Kalsbeek College locatie Bredius is leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) een van de mogelijkheden. Lwoo is geen aparte leerweg, maar is een vorm van ondersteuning binnen het vmbo.Lwoo is voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben om een regulier diploma in het vmbo te halen. Om hiervoor in aanmerking te komen, kijken we naar je leerachterstanden. In het vmbo met lwoo houden we de klassen klein. In een basis/kaderklas met lwoo zitten maximaal 19 leerlingen, zodat je meer individuele aandacht in de les krijgt. Ook is er extra mentortijd om daar ook extra begeleiding te kunnen geven.

Ondersteuning
In de klas word je geholpen door de docenten. Natuurlijk helpen ze je om de lesstof te begrijpen, maar er is ook aandacht voor je motivatie en schoolse vaardigheden. Structuur en veiligheid in een kleinere groep vinden wij hierbij belangrijk.

Uitleg
Katelijne Post is de coördinator van het lwoo. In deze presentatie legt zij uit hoe de ondersteuning eruit ziet, hoe klassen samengesteld worden en wat de mogelijkheden zijn op het Kalsbeek College.

RT

Heb je problemen met lezen, spellen of rekenen? Geen zorgen. Op het Kalsbeek College word je goed begeleid.Aan het begin van leerjaar 1 maken alle leerlingen een screeningsdictee.  De resultaten worden met de vakdocenten Nederlands besproken. Als de resultaten hiervan aanleiding geven, kunnen leerlingen aangemeld worden voor remedial teaching (RT). Bij vermoedens van dyslexie wordt er eventueel nader onderzoek gedaan. Ouders en mentor worden hiervan op de hoogte gesteld. Wanneer er sterke aanwijzingen zijn voor dyslexie, kan ouders geadviseerd worden om contact op te nemen met een extern bureau voor verder onderzoek.

Begeleiding
Dyslectische leerlingen worden in het eerste jaar uitgenodigd voor de opstapcursus dyslexie. In een periode van 6 weken wordt in kleine groepjes besproken hoe je op de middelbare school met dyslexie om kunt gaan. Leerlingen met dyscalculie worden de eerste periode ook uitgenodigd. Mocht extra hulp nodig zijn dan wordt dit ook aan hen geboden.
Samen met jou maken we afspraken over het gebruik van eventuele hulpmiddelen. Ook bespreken we extra faciliteiten met elkaar zoals extra tijd bij toetsen.

Meer informatie over remedial teaching
Op www.kalsbeek.nl/groeiportaal vind je het dyslexiebeleid van locatie Bredius. Daarin staat nog meer informatie. Remedial teachers Lia Loijenga en Sylvia van den Bogaard leggen in het filmpje hieronder uit hoe de begeleiding eruit ziet.

Sport

Houd je van sport? Dan kun je op locatie Bredius je hart ophalen! Je krijgt 2 of 3 uur per week lichamelijke opvoeding. Zoveel mogelijk sportonderdelen komen aan bod, zoals balsporten, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en atletiek. Je leert ook wedstrijden te fluiten.LO-2
Als je op de mavo zit en het sporten erg leuk vindt kun je in de bovenbouw het vak LO-2 kiezen. Je krijgt dan nog meer lichamelijke opvoeding en je kunt het in klas 4 als extra examenvak kiezen!

Sportoriëntatie
Iets héél anders dan een standaard gymles is de sportoriëntatie. In de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) maak je voor een klein bedrag kennis met niet-alledaagse sporten. Er zijn zomersporten, zoals flowboarden, persluchtduiken of golfsurfen. In de wintereditie kun je bijvoorbeeld curlen of skiën. Heb je altijd al eens willen ijshockeyen? Dit is je kans!

Olympic Moves
Talentvolle sporters kunnen meedoen aan Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het Kalsbeek College doet jaarlijks aan verschillende sporten mee. Misschien kom jij met jouw team wel in de finale en mag je naar de finaledag in het Olympisch Stadion in Papendal.

VR-Tour

Past het Kalsbeek bij jou?

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Bezoek dan onze open dagen in november. Je kunt (met je ouders) door de school lopen, sfeer proeven, presentaties volgen, vragen stellen en er is van alles te zien en te doen. Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past.

Kalsbeek

Top onderwijs op elk niveau

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.