Kalsbeek College

Ontdek Locatie Bredius

Vmbo

Vmbo op het Kalsbeek College staat voor veel keuze. Je kunt op locatie Bredius een vmbo-basis, vmbo-kader en mavo (vmbo-t) diploma halen. Met vmbo-advies kom je in een van de volgende 4 brugklassen:

  • 1 vmbo-basis/kader
  • 1 vmbo-basis/kader met lwoo (leerwegondersteuning)
  • 1 vmbo-kader/mavo
  • 1 mavoXL

Vmbo-profielen
Aan het einde van de tweede klas kies je in de bovenbouw van vmbo-basis en vmbo-kader een beroepsrichting (een profiel). Wij bieden uitdagend, praktijkgericht onderwijs vol inspiratie. Op locatie Bredius heb je je heel veel keuze en daarom is er altijd een plek die bij jou past. Bij ons kun je uit de volgende beroepsrichtingen kiezen:

Praktisch bezig
In de bovenbouw van vmbo-basis en -kader ben je veel bezig met dingen die je in je latere werk ook zal doen. Je krijgt dus veel ‘doevakken’. In de derde klas en vierde klas ga je op stage. Je leert dus veel op de werkplek.  Met al je praktijkervaring begin je goed voorbereid aan je vervolgopleiding op het mbo.
Ook als mavoXL-leerling kun je een extra praktijkvak kiezen. Zo’n extra vak is niet alleen erg leuk, maar kan ook handig zijn gezien de mbo-opleiding die je op het  oog hebt.

Proeflessen

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dan wil je vast weten hoe de school er van binnen uitziet, hoe de sfeer is en of je je er thuis voelt. Je bent van harte welkom om te komen kijken!

Proeflessen op 27 en 28 februari 2024
Speciaal voor kinderen uit groep 8 organiseren we op 27 en 28 februari op beide locaties proeflessen. Je kiest zelf de vakken die je die middag volgt. Dé manier om te ervaren of jij je volgend jaar ziet rondlopen op het Kalsbeek College.

De inschrijving is inmiddels gesloten, zodat wij de roosters voor alle leerlingen kunnen klaarmaken. Vragen? Stuur een mail naar [email protected]

Open dag en informatieavond
In januari hebben we informatieavonden (speciaal voor ouders/verzorgers) en onze open dag georganiseerd. Bijna 2.000 kinderen uit groep 7 en 8 hebben een kijkje genomen op locatie Bredius en Schilderspark. Er was van alles te zien en te doen. Bedankt voor je aanwezigheid!

Meer over het Kalsbeek College
Wil je meer ontdekken over onze school? Ben je op zoek naar bepaalde informatie? Online is van alles te vinden!

  • Lees op onze website meer over onze opleidingen en onze school.
  • Bekijk video’s op ons YouTube-kanaal waarin leerlingen de school laten zien.
  • Heb je een vraag? Je kunt ons appen (06 – 5995 8210), mailen ([email protected]) of bellen (0348 – 413 120 voor locatie Bredius en 0348 – 417 694 voor Schilderspark).

Kalsbeek College: altijd een plek die bij je past
Het Kalsbeek College is een regionale school. Uit de reacties die wij kregen van ouders uit Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en Utrecht-stad bleek dat er onduidelijkheid bestaat over het aannamebeleid van het Kalsbeek College voor kinderen uit deze kernen. Leerlingen uit deze kernen – en ook daarbuiten – zijn van harte welkom op het Kalsbeek College!

Introductiefilm

MavoXL

Mavo op het Kalsbeek College is de juiste keuze: een route die bij jou past met veel uitdagende extra’s. Met een mavo- (of vmbo-t-)advies kun je bij ons op school 2 kanten op:

  • mavoXL op locatie Bredius
  • mavo/havo-route op locatie Schilderspark

Kies je voor de mavoXL, dan is het de bedoeling dat je na 4 jaar een mbo-opleiding gaat doen. De XL staat voor een iets extra. Je kunt namelijk een extra vak doen: een theorievak of een praktijkvak. Met deze kennis en ervaring ben je goed voorbereid op je vervolgopleiding. Natuurlijk kun je ook na de mavoXL doorstromen naar de havo.

Havo-6
Heb je vmbo-t advies en ga je voor de havo-6 route op locatie Schilderspark? Met deze 6-jarige mavo/havo-route haal je in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting.  Samen doen we er alles aan om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Een mooie uitdaging!

Je doel
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is je doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt uiteraard de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!

Techniek

Vind jij techniek leuk, werk je graag met je handen of voel je jezelf al een techneut? Ook als je nog niet precies weet wat je wilt doen, zit je goed op het Kalsbeek College. Op locatie Bredius kun je in de bovenbouw uit 2 3 technische vmbo-profielen kiezen:

  • Mobiliteit & Transport
    Bij Mobiliteit & Transport maak je kennis met de techniek van de auto, zo ga je sleutelen aan motoren, remmen, verlichting en wielophangingen. M&T gaat niet alleen maar over auto’s maar ook over het vervoer van goederen over de weg. Bekijk wat je bij M&T doet.
  • TOP Techniek Opleiding
    Kies je voor TOP Techniek Opleiding, dan ga je voor een brede, technische opleiding. Je bent zowel bezig met het bouwproces, van metselen, schilderen, houtbewerking en de meer creatieve onderdelen als met elektrotechniek, installatietechniek en metaaltechniek. Je werkt met allerlei gereedschappen en machines en leert hoe je een voorwerp of installatie kunt ontwerpen en maken. Natuurlijk krijg je ook te maken met moderne technologieën zoals 3D-printen en lasersnijden. Bekijk wat je bij TTO doet.

TechnoHUB
De praktijklessen van deze technische profielen krijg je op de TechnoHub, een mooie ruimte op fietsafstand van het Kalsbeek College. In dit kloppende hart van de techniek werken scholen en bedrijven samen en werk jij onder de beste omstandigheden aan techniek. Nieuwsgierig? Check in deze video hoe de TechnoHub eruit ziet.

Vakkanjers
Elk jaar doen we mee met Vakkanjers. Dit is een landelijke wedstrijd waarin vmbo-leerlingen uit alle leerjaren aan de slag gaan met een technische opdracht voor een échte opdrachtgever. Vorig jaar jaar was dat de Johan Cruyff Foundation: leerlingen bedachten ideeën en oplossingen om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Techniekklas
Een klas vol techniekliefhebbers. Hoe leuk is dat! Als je in onze Techniekklas komt, ben je in het tweede jaar al heel veel bezig met techniek. Je hoeft dus niet te wachten tot de derde klas. In de Techniekklas krijg je 10 praktijkuren per week. Je bent dus lekker veel met je handen bezig en maakt leuke werkstukken. Je werkt met bijvoorbeeld hout, metaal en kunststof, leert technisch tekenen en ook ontwerpen en elektronica komen aan bod.
Om te bepalen of je goed in de Techniekklas past, schrijf je een motivatiebrief aan de techniekdocenten. In de brief leg je uit waarom jij hier geschikt voor bent. De docenten kijken onder meer naar je werkhouding en wat je in de technieklessen hebt gemaakt.

Horeca

Trots zijn wij op de keuken, de bakkerij en het restaurant. Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) is een van de 7 beroepsrichtingen waar je als vmbo-leerling uit kunt kiezen. En deze richting is niet te missen, ook al ben je geen HBR-leerling. Regelmatig vliegen de lekkerste geuren door de gangen en kun jij vers gemaakte broodjes kopen als je je broodtrommel vergeten bent.

Flexrooster

In schooljaar 2023-2024 zijn we op locatie Bredius gestart met een flexrooster. Voor de leerlingen is er veel veranderd, zoals de lesduur, het aantal lessen op een dag en het soort lessen.

Waarom deze verandering?
Leerlingen hebben allemaal net wat anders nodig om te kunnen groeien. Zo heeft de ene leerling net wat meer uitleg voor een bepaald vak nodig en wil een andere leerling op school meer tijd aan zijn huiswerk besteden. We willen onze leerlingen meer maatwerk bieden en het ‘normale’ rooster bood daar geen ruimte voor.

Wat is een flexrooster?
Een flexrooster bestaat uit kernlessen en flexlessen. Elke dag staan er 4 kernlessen van elk 70 minuten op het rooster. Dit zijn lessen die een leerling met zijn of haar hele klas volgt. Een flexles duurt 35 minuten en is gericht op wat een leerling nodig heeft. Voor de een is dat een extra les Nederlands, voor de ander is dat een talentles koken. Een leerling voegt 3 tot 5 flexlessen per week toe aan zijn rooster.
In onderstaand animatiefilmpje wordt het flexrooster op locatie Bredius verder uitgelegd en worden ook de voordelen duidelijk.

Welke flexlessen zijn er?
Er zijn 5 verschillende soorten flexlessen: vakflex, talentflex, huiswerkflex, stilteflex en trainingsflex.

Start van de flexlessen
In de eerste weken na de zomervakantie starten we alleen met kernlessen en leggen we onze leerlingen uit hoe het kiezen van flexuren werkt. Na de herfstvakantie starten de flexlessen. Het aanbod en inschrijven loopt via flex.kalsbeek.nl, een aparte site waar leerlingen per leerjaar het overzicht zien van de flexlessen waaruit ze kunnen kiezen.

Lwoo

Op het Kalsbeek College locatie Bredius is leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) een van de mogelijkheden. Lwoo is geen aparte leerweg, maar is een vorm van ondersteuning binnen het vmbo. Lwoo is voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben om een regulier diploma in het vmbo te halen. Om hiervoor in aanmerking te komen, kijken we naar je leerachterstanden.

Kleine klassen
In het vmbo met lwoo houden we de klassen klein. In een basis/kaderklas met lwoo zitten maximaal 19 leerlingen, zodat je meer individuele aandacht in de les krijgt. Ook is er extra mentortijd om daar ook extra begeleiding te kunnen geven.
In de klas word je geholpen door de docenten. Natuurlijk helpen ze je om de lesstof te begrijpen, maar er is ook aandacht voor je motivatie en schoolse vaardigheden. Structuur en veiligheid in een kleinere groep vinden wij hierbij belangrijk.

Uitleg
Katelijne Post is de coördinator van het lwoo. Heb je vragen, bijvoorbeeld hoe de ondersteuning eruit ziet, hoe klassen samengesteld worden of wat de mogelijkheden zijn op het Kalsbeek College? Stuur dan een mail naar [email protected].

Sport

Houd je van sport? Dan kun je op locatie Bredius je hart ophalen! Je krijgt 2 of 3 uur per week lichamelijke opvoeding. Zoveel mogelijk sportonderdelen komen aan bod, zoals balsporten, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en atletiek. Je leert ook wedstrijden te fluiten.

LO-2
Als je op de mavo zit en het sporten erg leuk vindt kun je in de bovenbouw het vak LO-2 kiezen. Je krijgt dan nog meer lichamelijke opvoeding en je kunt het in klas 4 als extra examenvak kiezen!

Sportoriëntatie
Iets héél anders dan een standaard gymles is de sportoriëntatie. In de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) maak je voor een klein bedrag kennis met niet-alledaagse sporten. Er zijn zomersporten, zoals flowboarden, persluchtduiken of golfsurfen. In de wintereditie kun je bijvoorbeeld curlen of skiën. Heb je altijd al eens willen ijshockeyen? Dit is je kans!

Olympic Moves
Talentvolle sporters kunnen meedoen aan Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het Kalsbeek College doet jaarlijks aan verschillende sporten mee. Misschien kom jij met jouw team wel in de finale en mag je naar de finaledag in het Olympisch Stadion in Papendal.

VR-Tour

Past het Kalsbeek bij jou?

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past is om te komen kijken. Bezoek daarom onze open dag of volg proeflessen. Je bent van harte welkom!

Kalsbeek

Top onderwijs op elk niveau

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.