Kalsbeek College

Past het Kalsbeek College bij jou?

Ontdek Locatie Schilderspark

Introductiefilm

Proeflessen

Op dinsdag 9 en woensdag 10 november organiseren we op locatie Bredius en Schilderspark proeflessen. Op deze middag volg je 2 proeflessen naar keuze en maak je kennis met de school. Een mooie manier om te ontdekken hoe het is om les te krijgen op het Kalsbeek College.
Heb je een (voorlopig) mavo-, mavo/havo-, havo-, havo/vwo- of vwo-advies? Kies dan een van de aanmeldformulieren hieronder. Met vmbo- en mavo-advies, kun je op locatie Bredius terecht. Meld je dan aan voor de proeflessen op Bredius

Aanmelden voor:

Aanmelden kan t/m 25 oktober (zodat wij de proeflessen goed kunnen voorbereiden)

Havo-6

Met onze 6-jarige mavo/havo-route haal je in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting. Samen doen we er alles aan om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Een mooie uitdaging!

Doel
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is het doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt uiteraard altijd de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!

 • havo-6-route: als havo je doel is en je daarna door wilt stromen naar het hbo
 • mavoXL: als je na 4 jaar een mbo-opleiding wilt volgen

Voetbal Academie

Ben jij gek van voetbal? En wil jij het beste uit jezelf halen? Uit voetbal én uit schoolwerk? Kies dan voor de Kalsbeek Voetbal Academie op locatie Schilderspark.
Voetbal Academie: voor wie?
De Kalsbeek Voetbal Academie is bedoeld voor jongens en meiden op locatie Schilderspark die lid zijn van een voetbalvereniging en die passie hebben voor voetbal. De leerlijn wordt vanaf de brugklas doorgetrokken tot en met de derde klas. Zo krijgen de leerlingen die voor de Voetbal Academie kiezen de mogelijkheid om 3 jaar lang (als lichting onder de 14, onder de 15 en onder de 16) extra voetbaltrainingen te krijgen van een ervaren trainer.

Begeleiding
De voetbaltrainingen worden verzorgd door Robbert de Ruiter, een van onze docenten lichamelijke opvoeding. Robbert is een ervaren voetbaltrainer uit onze regio; hij heeft zijn sporen in het (jeugd)voetbal ruimschoots verdiend en heeft gewerkt bij clubs als FC Lisse en Sportlust.

Kalsbeek Voetbal Academie in de brugklas

 • 4 lesuren voetbaltraining tijdens je reguliere schoolrooster
 • werken aan je techniek, inzicht en persoonlijkheid
 • aandacht voor samenwerken en functioneren als een team
 • goed te combineren met het spelen bij je eigen club
 • kosten: € 95,- per schooljaar

Meer informatie en aanmelden
Heb je een vraag over de Kalsbeek Voetbal Academie? Stuur een mail naar Robbert de Ruiter: [email protected]
Wil je je aanmelden? Geef het aan op het aanmeldingsformulier dat je gebruikt om je op het Kalsbeek College in te schrijven.

Kunst

Kunst speelt een grote rol. Op je rooster staan verschillende kunstvakken, je kunt je aanmelden voor het Kalsbeek Theater en er zijn verschillende muziekavonden. We zijn benieuwd naar jouw creativiteit. Ben jij de nieuwe Rembrandt?

In de brugklas
In de eerste klas start je met allerlei kunstvakken. De kunstdocenten dagen je uit om je eigen beeldtaal te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en technieken, die variëren van boetseren tot lasersnijden, van muziek maken tot 3D-printen en van schilderen tot zingen. Zo maak je de mooiste kunstwerken. Wij helpen je jouw creatieve ideeën vorm te geven en buiten de kaders te denken. Je leert echt naar kunst kijken. Op je eigen laptop leer je tekenen en ontwerpen, films monteren en foto’s bewerken. Ook gebruik je je laptop om het maakproces te documenteren.

Ervaren door beleven
Een goed voorbeeld van ‘ervaren door beleven’ is onze theaterdag. In een middag en avond werk je samen met andere brugklassen aan een echte voorstelling, compleet met zelfontworpen decorstukken, video-installaties, dans en andere podiumkunsten. ‘s Avonds volgt de uitvoering voor publiek. Ook nemen we je mee op excursie naar Amsterdam, waar je het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het Rembrandthuis leert kennen door kijken en doen.

Eindexamenexpositie
Onze examenleerlingen met Beeldend Vormen in hun vakkenpakket tonen hun werk tijdens de eindexamenexpositie. Zij presenteren hun kunstwerk waarbij muziek, dans, theater en beeldende kunst worden gecombineerd… Daar wil je bij zijn!

Begeleiding

Vanaf het allereerste moment word je goed begeleid. Elke klas heeft een eigen mentor en hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen en problemen. Ook voor je ouders: via de Kalsbeek App is er een direct lijntje naar jouw mentor.

Begeleiding in het kort

 • Iedere leerling kan bij zijn of haar mentor terecht als hij vragen heeft. De mentor is ook de contactpersoon voor ouders.
 • Als je in de brugklas extra hulp nodig hebt met Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, zijn er hulplessen, bedoeld om achterstanden weg te werken.
 • Heb je last van faalangst? We bieden een training aan in de brugklas en ook aan eindexamenleerlingen.
 • Dyslectisch of dyscalculisch? Remedial teachers zijn er om je te helpen.
 • De decaan helpt bij het kiezen van een vakkenpakket, beroep of vervolgopleiding. In het tweede jaar geeft de mentor al les in ‘oriëntatie op studie en beroep’. Ook geven we voorlichting over allerlei opleidingsmogelijkheden en beroepen.

Leerlingbegeleiding
Soms zijn de problemen te complex voor de mentor. Leerlingbegeleiders zijn docenten die speciaal geschoold zijn om leerlingen te coachen die sociaal-emotionele problemen hebben. Vaak is de hulp van een mentor of leerlingbegeleider al voldoende. Zo niet, dan kunnen wij leerlingen bespreken in een breder zorgoverleg met begeleiders en adviseurs van binnen en indien nodig ook van buiten de school.

Passend Onderwijs
Passend Onderwijs kijkt vooral naar de mogelijkheden van leerlingen en wat er nodig is om het onderwijs te geven dat erbij past. Onderwijs op maat is nodig om elke leerling tot zijn recht te laten komen. Op dit punt werken wij samen met 4 andere scholen in het Samenwerkingsverband Regio Utrecht West.

Wij hebben een Trajectvoorziening. Hier kunnen de leerlingen extra ondersteuning krijgen bij diverse school gerelateerde zaken, zoals bij plannen, samenwerken, weerbaarheid, gedrag in de klas of bijvoorbeeld het (opnieuw) opbouwen van schoolritme.

Anti-pestbeleid
Pesten is onacceptabel en vraagt om een duidelijke en krachtige reactie vanuit de school. De aanpak op locatie Schilderspark kenmerkt zich door een aanpak waarin de mentor en waar nodig de afdelingsleider een centrale rol speelt.
Op het Groeiportaal van onze website staat ons anti-pestbeleid: www.kalsbeek.nl/groeiportaal

Gymnasium

Kies je voor gymnasium (of atheneum) op het Kalsbeek College, dan kies je voor veel uitdaging! Al in de brugklas kun je in een 1 gymnasium klas starten. Je krijgt natuurlijk vakken als Frans, wiskunde, tekenen, maar ook boeiende vakken als ‘science’ en ‘mythe & werkelijkheid’. Deze leuke vakken, die elk 1 uur per week vast op het rooster staan, dagen je echt uit op exact en wetenschappelijk gebied.

Latijn en Grieks
In de gymnasiumbrugklas start je ook meteen al met Latijn. In de volgende jaren komt daar Grieks bij. Je leert niet alleen deze talen, maar er is ook aandacht voor mythologische verhalen, de klassieke cultuur en toneel. Daarnaast zijn er in bijna elk leerjaar extra excursies met als hoogtepunt de reis naar Rome in het vijfde leerjaar.

Uitdaging
Wil je extra uitgedaagd worden?! Gymnasium- en atheneumleerlingen kunnen in alle leerjaren een keuze maken uit onder andere leren debatteren, U-Talent (exacte verdieping in samenwerking met de universiteit), Olympiades, Cambridge English, onderzoeksdagen, internationalisering (denk aan uitwisselingen met het buitenland) en talentmodules die in elk leerjaar worden aangeboden.

Kritisch denken
We vinden het belangrijk dat je als vwo-leerling een brede interesse hebt en het beste uit jezelf haalt. Naast de genoemde uitdaging kun je ook je stem laten horen in de leerlingenraad en leuke activiteiten zoals het gala of Sinterklaasfeest organiseren. Voorop staat dat je leert kritisch te denken en zelf kennis te verwerven.

Leerlingen aan het woord
Gymnasium op het Kalsbeek is een goede keuze. Lente, Willemijn, Pim en Sylvain vertellen je in de video hieronder wat er zo leuk én handig aan is om vakken als Latijn en Grieks te hebben.

U-Talent

Wil je voor de exacte vakken (biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde) meer uitdaging en verdieping? Dan is het U-Talent programma echt wat voor jou.Het Kalsbeek College is een U-Talent ambitieschool. Dit houdt in dat wij intensief samenwerken met de Universiteit Utrecht. Dit biedt mooie kansen voor jou om daar colleges te volgen en onderzoek te doen in de laboratoria van de universiteit.

Schoolprogramma U-Talent
In verschillende modules werk je aan verdiepende opdrachten voor scheikunde, wiskunde, informatica, natuurkunde en biologie. Soms in combinatie met een workshop van de Universiteit Utrecht. Dit schooljaar deden we in de brugklas onderzoek naar het regenwoud. In de hogere leerjaren werkten de leerlingen op school aan verschillende modules, zoals de werking van geneesmiddelen, automatische systemen, wetenschapsfilosofie en afvalwaterzuivering. Aan het einde van het schooljaar krijg je voor elke module een certificaat.

U-Talent Academie
In 5 en 6 vwo kun je je aanmelden voor de U-Talent Academie op de Universiteit Utrecht. Naast colleges van onderzoekers van de Universiteit Utrecht voer je zelf onderzoek uit in de laboratoria van de universiteit. Ook doe je hier je onderzoek voor het profielwerkstuk (thesis). In klas 5  ga je op excursie naar Genève, Oxford, Grenoble of Texel. Daarnaast volg je het schoolprogramma. Zo krijg je een goed beeld van wat de bèta-opleidingen op de universiteit inhouden en kun je straks een studie kiezen die echt bij je past.

Meer informatie: kijk op www.kalsbeek.nl/utalent.

Thuisproefje: hoe stevig is papier?
Martin Fousert, biologiedocent en bovenbouwcoördinator van U-Talent, gaat met jou de stevigheid van papier onderzoeken. Doe je mee met dit leuke en informatieve thuisproefje?

Cambridge

Op elke middelbare school krijg je Engels. Maar op het Kalsbeek College is er ook Cambridge English. Hiermee vergroot je je wereldse mogelijkheden voor de toekomst. Je leert Engels op het hoogste niveau en haalt een officieel internationaal erkend diploma. Yes, you can!

Groei door met Cambridge English
Cambridge English volg je naast de reguliere Engelse lessen. Het begint in de brugklas als keuzemodule. Zit je in 1 atheneum of 1 gymnasium, dan is deze module verwerkt in de reguliere Engelse lessen. Als je motivatie en niveau voldoende zijn, kun je je in klas 2 en 3 (mavo/havo/vwo) voorbereiden op het FCE examen. In de vierde en vijfde klas (havo/vwo) is er Cambridge English Advanced.

Voordelen
Kies je voor Cambridge English, dan leer je Engels op hoog niveau. Na de middelbare school kiezen leerlingen er steeds vaker voor om (een deel van) hun studie in het buitenland te doen. Een meer dan gemiddelde vaardigheid in Engels is dan natuurlijk een voordeel. Maar ook als je in Nederland studeert, is het fijn om de Engelse taal goed te beheersen. Colleges worden regelmatig in het Engels gegeven en ook studieboeken zijn soms in het Engels geschreven.

Meer dan taal alleen
Je leert bij Cambridge English luisteren, lezen, spreken en schrijven. Ook maak je kennis met de Engelse cultuur en geschiedenis. En dat natuurlijk allemaal in English!

VR-Tour

Past het Kalsbeek bij jou?

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Kom dan zeker een keertje kijken, bijvoorbeeld door proeflessen te volgen of met je ouders naar onze open avonden te komen. Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past. Vorig schooljaar hebben we een speciale online open dag tour gemaakt. Deze online tour is nog steeds beschikbaar. Je kunt door de school lopen, sfeer proeven, presentaties volgen, leuke filmpjes bekijken en andere nuttige informatie vinden.

Kalsbeek

Top onderwijs op elk niveau

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.