Zit je in groep 7 of 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dan wil je vast weten hoe de school er van binnen uitziet, hoe de sfeer is en of je je er thuis voelt. Meld je na de kerstvakantie aan voor onze proeflessen. Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past.
Proeflessen voor groep 8
Kinderen uit groep 8 kunnen op 7 en 8 februari op locatie Schilderspark proeflessen volgen. Je kiest zelf een vakkenpakket en stelt zo je rooster van de middag samen. Een leuke manier om te ervaren hoe het is om les te krijgen op het Kalsbeek College en hoe het werkt op de middelbare school met verschillende leraren, een bel tussen de lessen en wisselen van lokaal.
proeflessen locatie Schilderspark (havo-6, havo, atheneum, gymnasium): 7 + 8 februari Aanmelden is vanwege de voorbereiding van beide middagen helaas niet meer mogelijk.
Expeditie Kalsbeek voor groep 7
Speciaal voor groep 7-kinderen is op woensdag 7 juni ‘Expeditie Kalsbeek’. In een uur ga je op ontdekkingstocht door een van onze scholen. Het is een leuke manier om kennis te maken met het Kalsbeek College en te ontdekken hoe het er op de middelbare school aan toegaat! De aanmelding opent in mei.
Terugblik open dag en proeflessen
In januari waren er tijdens 2 middagen proeflessen op het Kalsbeek College locatie Bredius. Bijna 300 kinderen hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt om twee lessen te volgen: een algemeen vak en een praktijkvak. Er zijn leuke dingen gemaakt, gesprekken gevoerd en mooie ervaringen opgedaan.
Tijdens de open dag op zaterdag 19 november hebben honderden kinderen en hun ouders onze school bezocht. Op locatie Bredius, locatie Schilderspark en de TechnoHUB konden potentiële leerlingen rondkijken. De elektrische TukTuks reden af en aan tussen de drie locaties, waar van alles te zien en te doen was. Leuk dat jullie er waren!
Meer over het Kalsbeek College
Heb je een vraag? Je kunt ons appen (06 – 5995 8210), mailen ([email protected]) of bellen (0348 – 413 120 voor locatie Bredius en 0348 – 417 694 voor Schilderspark).
Aanmelden voor klas 2 of hoger? Dan kun je het beste ons bellen en een afspraak maken met de afdelingsleider van het betreffende leerjaar.
Havo-6
Met onze 6-jarige mavo/havo-route haal je in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting. Samen doen we er alles aan om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Een mooie uitdaging!
Doel
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is het doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt uiteraard altijd de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!
havo-6-route: als havo je doel is en je daarna door wilt stromen naar het hbo
mavoXL: als je na 4 jaar een mbo-opleiding wilt volgen
Voetbal Academie
Ben jij gek van voetbal? En wil jij het beste uit jezelf halen? Uit voetbal én uit schoolwerk? Kies dan voor de Kalsbeek Voetbal Academie op locatie Schilderspark.
Voetbal Academie: voor wie?
De Kalsbeek Voetbal Academie is bedoeld voor jongens en meiden op locatie Schilderspark die lid zijn van een voetbalvereniging en die passie hebben voor voetbal. De leerlijn wordt vanaf de brugklas doorgetrokken tot en met de derde klas. Zo krijgen de leerlingen die voor de Voetbal Academie kiezen de mogelijkheid om 3 jaar lang (als lichting onder de 14, onder de 15 en onder de 16) extra voetbaltrainingen te krijgen van een ervaren trainer.
BegeleidingDe voetbaltrainingen worden verzorgd door Robbert de Ruiter, een van onze docenten lichamelijke opvoeding. Robbert is een ervaren voetbaltrainer uit onze regio; hij heeft zijn sporen in het (jeugd)voetbal ruimschoots verdiend en heeft gewerkt bij clubs als FC Lisse en Sportlust.
Kalsbeek Voetbal Academie in de brugklas
4 lesuren voetbaltraining tijdens je reguliere schoolrooster
werken aan je techniek, inzicht en persoonlijkheid
aandacht voor samenwerken en functioneren als een team
goed te combineren met het spelen bij je eigen club
kosten: € 95,- per schooljaar
Meer informatie en aanmelden
Heb je een vraag over de Kalsbeek Voetbal Academie? Stuur een mail naar Robbert de Ruiter: [email protected]
Wil je je aanmelden? Geef het aan op het aanmeldingsformulier dat je gebruikt om je op het Kalsbeek College in te schrijven.
Kunst
Kunst speelt een grote rol. Op je rooster staan verschillende kunstvakken, je kunt je aanmelden voor het Kalsbeek Theater en er zijn verschillende muziekavonden. We zijn benieuwd naar jouw creativiteit. Ben jij de nieuwe Rembrandt?
In de brugklas
In de eerste klas start je met allerlei kunstvakken. De kunstdocenten dagen je uit om je eigen beeldtaal te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en technieken, die variëren van boetseren tot lasersnijden, van muziek maken tot 3D-printen en van schilderen tot zingen. Zo maak je de mooiste kunstwerken. Wij helpen je jouw creatieve ideeën vorm te geven en buiten de kaders te denken. Je leert echt naar kunst kijken. Op je eigen laptop leer je tekenen en ontwerpen, films monteren en foto’s bewerken. Ook gebruik je je laptop om het maakproces te documenteren.
Ervaren door beleven
Een goed voorbeeld van ‘ervaren door beleven’ is onze theaterdag. In een middag en avond werk je samen met andere brugklassen aan een echte voorstelling, compleet met zelfontworpen decorstukken, video-installaties, dans en andere podiumkunsten. ‘s Avonds volgt de uitvoering voor publiek. Ook nemen we je mee op excursie naar Amsterdam, waar je het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het Rembrandthuis leert kennen door kijken en doen.
Eindexamenexpositie
Onze examenleerlingen met Beeldend Vormen in hun vakkenpakket tonen hun werk tijdens de eindexamenexpositie. Zij presenteren hun kunstwerk waarbij muziek, dans, theater en beeldende kunst worden gecombineerd… Daar wil je bij zijn!
Begeleiding
Vanaf het allereerste moment word je goed begeleid. Elke klas heeft een eigen mentor en hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen en problemen. Ook voor je ouders: via de Kalsbeek App is er een direct lijntje naar jouw mentor.
Begeleiding in het kort
Iedere leerling kan bij zijn of haar mentor terecht als hij vragen heeft. De mentor is ook de contactpersoon voor ouders.
Als je in de brugklas extra hulp nodig hebt met Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, zijn er hulplessen, bedoeld om achterstanden weg te werken.
Heb je last van faalangst? We bieden een training aan in de brugklas en ook aan eindexamenleerlingen.
Dyslectisch of dyscalculisch? Remedial teachers zijn er om je te helpen.
De decaan helpt bij het kiezen van een vakkenpakket, beroep of vervolgopleiding. In het tweede jaar geeft de mentor al les in ‘oriëntatie op studie en beroep’. Ook geven we voorlichting over allerlei opleidingsmogelijkheden en beroepen.
Leerlingbegeleiding
Soms zijn de problemen te complex voor de mentor. Leerlingbegeleiders zijn docenten die speciaal geschoold zijn om leerlingen te coachen die sociaal-emotionele problemen hebben. Vaak is de hulp van een mentor of leerlingbegeleider al voldoende. Zo niet, dan kunnen wij leerlingen bespreken in een breder zorgoverleg met begeleiders en adviseurs van binnen en indien nodig ook van buiten de school.
Hoogbegaafdheid Op het Kalsbeek College word je meteen in het eerste jaar goed ondersteund, zodat je met succes en zelfvertrouwen je middelbare schoolcarrière start en kan vervolgen! Leerlingen die vanuit de overdracht van de basisschool als hoogbegaafd zijn aangemeld, kunnen worden uitgenodigd voor de begeleiding bij hoogbegaafdheid, oftewel de ‘HB begeleiding’.
Vanuit onze ervaring weten we dat de overstap naar de brugklas als HB’er soms extra lastig kan zijn. Een nieuwe school, misschien verder fietsen, je ontmoet andere vrienden en vriendinnen, je krijgt meer leraren en meer huiswerk. Dit vraagt allerlei nieuwe vaardigheden.
Het doel van de training is je te helpen met het goed functioneren in de “gewone schoolwereld”, het versterken van je executieve functies en het groeien in contact met andere hoogbegaafde leerlingen. We verzorgen geen plusklas met extra uitdaging. In de tweede week na de start van het nieuwe schooljaar wordt gestart met de training. Deze training vindt in ieder geval tot de kerstvakantie wekelijks plaats. Na de kerstvakantie doen alleen de leerlingen die nog steeds baat hebben bij de training mee met de lessen.
Passend Onderwijs
Passend Onderwijs kijkt vooral naar de mogelijkheden van leerlingen en wat er nodig is om het onderwijs te geven dat erbij past. Onderwijs op maat is nodig om elke leerling tot zijn recht te laten komen. Op dit punt werken wij samen met 4 andere scholen in het Samenwerkingsverband Regio Utrecht West.
Wij hebben een Trajectvoorziening. Hier kunnen de leerlingen extra ondersteuning krijgen bij diverse school gerelateerde zaken, zoals bij plannen, samenwerken, weerbaarheid, gedrag in de klas of bijvoorbeeld het (opnieuw) opbouwen van schoolritme.
Anti-pestbeleid
Pesten is onacceptabel en vraagt om een duidelijke en krachtige reactie vanuit de school. De aanpak op locatie Schilderspark kenmerkt zich door een aanpak waarin de mentor en waar nodig de afdelingsleider een centrale rol speelt.
Op het Groeiportaal van onze website staat ons anti-pestbeleid: www.kalsbeek.nl/groeiportaal
Gymnasium
Kies je voor gymnasium (of atheneum) op het Kalsbeek College, dan kies je voor veel uitdaging! Al in de brugklas kun je in een 1 gymnasium klas starten. Je krijgt natuurlijk vakken als Frans, wiskunde, tekenen, maar ook boeiende vakken als ‘science’ en ‘mythe & werkelijkheid’. Deze leuke vakken, die elk 1 uur per week vast op het rooster staan, dagen je echt uit op exact en wetenschappelijk gebied.
Latijn en Grieks
In de gymnasiumbrugklas start je ook meteen al met Latijn. In de volgende jaren komt daar Grieks bij. Je leert niet alleen deze talen, maar er is ook aandacht voor mythologische verhalen, de klassieke cultuur en toneel. Daarnaast zijn er in bijna elk leerjaar extra excursies met als hoogtepunt de reis naar Rome in het vijfde leerjaar.
Uitdaging
Wil je extra uitgedaagd worden?! Gymnasium- en atheneumleerlingen kunnen in alle leerjaren een keuze maken uit onder andere leren debatteren, U-Talent (exacte verdieping in samenwerking met de universiteit), Olympiades, Cambridge English, onderzoeksdagen, internationalisering (denk aan uitwisselingen met het buitenland) en talentmodules die in elk leerjaar worden aangeboden.
WON: wetenschapsoriëntatie op het vwo
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een regenboog een boog is? Of hoe verliefdheid werkt? Hoe je het snelst van een glijbaan glijdt? Hoe Woerden is ontstaan? Om zelf antwoord op die vragen te geven, moet je onderzoek doen. Dat leer je bij wetenschapsoriëntatie: voor nieuwsgierige vwo-leerlingen!
Hoe doe je dat, onderzoek doen? Hoe weet je zeker dat je het juiste antwoord krijgt? Bij onze projecten en modules leer je hoe je dat kunt aanpakken. Je oefent wetenschappelijke vaardigheden. Vanuit je eigen nieuwsgierigheid bekijk je met een kritische blik de wereld om je heen. Je leert dat je door goede vragen te stellen meer te weten komt en dat is leuk!
WON: voor nieuwsgierige vwo-leerlingen
In de brugklas krijg je het vak Science waar je kennismaakt met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Je leert bijvoorbeeld hoe je je onderzoeksvraag moet formuleren, zoals: hoe kunnen we gras laten groeien op Mars? Je gaat zelf of in een groepje onderzoek doen om een vraag die jullie bezighoudt te beantwoorden. Dat doe je ook bij het project Woerden waar je voor aardrijkskunde en geschiedenis op pad gaat voor je onderzoek. Daarnaast ga je op onderzoek uit bij de klassieke talen, godsdienst en biologie: zo onderzoek je op natuurwetenschappelijke wijze bonen. In de hogere leerjaren komt wetenschapsoriëntatie terug bij nog veel meer vakken, projecten en modules en natuurlijk in je meesterproef van onderzoek doen: het profielwerkstuk.
Kritisch denken
We vinden het belangrijk dat je als vwo-leerling een brede interesse hebt en het beste uit jezelf haalt. Naast de genoemde uitdaging kun je ook je stem laten horen in de leerlingenraad en leuke activiteiten zoals het gala of Sinterklaasfeest organiseren. Voorop staat dat je leert kritisch te denken en zelf kennis te verwerven.
Leerlingen aan het woord
Gymnasium op het Kalsbeek is een goede keuze. Lente, Willemijn, Pim en Sylvain vertellen je in de video hieronder wat er zo leuk én handig aan is om vakken als Latijn en Grieks te hebben.
U-Talent
Wil je voor de exacte vakken (biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde) meer uitdaging en verdieping? Dan is het U-Talent programma echt wat voor jou.Het Kalsbeek College is een U-Talent ambitieschool. Dit houdt in dat wij intensief samenwerken met de Universiteit Utrecht. Dit biedt mooie kansen voor jou om daar colleges te volgen en onderzoek te doen in de laboratoria van de universiteit.
Schoolprogramma U-Talent
In verschillende modules werk je aan verdiepende opdrachten voor scheikunde, wiskunde, informatica, natuurkunde en biologie. Soms in combinatie met een workshop van de Universiteit Utrecht. Dit schooljaar deden we in de brugklas onderzoek naar het regenwoud. In de hogere leerjaren werkten de leerlingen op school aan verschillende modules, zoals de werking van geneesmiddelen, automatische systemen, wetenschapsfilosofie en afvalwaterzuivering. Aan het einde van het schooljaar krijg je voor elke module een certificaat.
U-Talent Academie
In 5 en 6 vwo kun je je aanmelden voor de U-Talent Academie op de Universiteit Utrecht. Naast colleges van onderzoekers van de Universiteit Utrecht voer je zelf onderzoek uit in de laboratoria van de universiteit. Ook doe je hier je onderzoek voor het profielwerkstuk (thesis). In klas 5 ga je op excursie naar Genève, Oxford, Grenoble of Texel. Daarnaast volg je het schoolprogramma. Zo krijg je een goed beeld van wat de bèta-opleidingen op de universiteit inhouden en kun je straks een studie kiezen die echt bij je past.
Thuisproefje: hoe stevig is papier?
Martin Fousert, biologiedocent en bovenbouwcoördinator van U-Talent, gaat met jou de stevigheid van papier onderzoeken. Doe je mee met dit leuke en informatieve thuisproefje?
In de brugklas
In welke brugklas je komt, hangt af van het advies van je basisschool. Je komt terecht in een van deze klassen:
• 1 gymnasium
• 1 atheneum
• 1 havo/atheneum/gymnasium
• 1 mavo/havo (havo-6)
Brugschool
Als brugklasser ben je regelmatig in de kleinere brugschool. Zo heb je hier een kluisje en kun je hier, maar ook in het grote gebouw, pauze houden. Je hebt in beide gebouwen les. Je krijgt in meer dan 10 verschillende vakken les. Bekende, maar ook voor jou nieuwe vakken, zoals Frans, Science, Techniek en ‘Mythe en Werkelijkheid’.
Video ‘In de brugklas’
Hoe is het in de brugklas van het Kalsbeek? Leerlingen van locatie Schilderspark vertellen in deze video wat de grootste verschillen zijn met groep 8. Krijg je nou eigenlijk veel huiswerk? En wat is een Plenda…?
VR-Tour
Past het Kalsbeek bij jou?
Zit je in groep 7 of 8 en ben je benieuwd naar onze school? Bezoek dan onze open dagen in november. Je kunt (met je ouders) door de school lopen, sfeer proeven, presentaties volgen, vragen stellen en er is van alles te zien en te doen. Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past.