Kalsbeek College

Ontdek Locatie Schilderspark

Introductiefilm

Proeflessen

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dan wil je vast weten hoe de school er van binnen uitziet, hoe de sfeer is en of je je er thuis voelt. Je bent van harte welkom om te komen kijken!

Proeflessen op 27 en 28 februari 2024
Speciaal voor kinderen uit groep 8 organiseren we op 27 en 28 februari op beide locaties proeflessen. Je kiest zelf de vakken die je die middag volgt. Dé manier om te ervaren of jij je volgend jaar ziet rondlopen op het Kalsbeek College.

De inschrijving is inmiddels gesloten, zodat wij de roosters voor alle leerlingen kunnen klaarmaken. Vragen? Stuur een mail naar [email protected]

Open dag en informatieavond
In januari hebben we informatieavonden (speciaal voor ouders/verzorgers) en onze open dag georganiseerd. Bijna 2.000 kinderen uit groep 7 en 8 hebben een kijkje genomen op locatie Bredius en Schilderspark. Er was van alles te zien en te doen. Bedankt voor je aanwezigheid!

Meer over het Kalsbeek College
Wil je meer ontdekken over onze school? Ben je op zoek naar bepaalde informatie? Online is van alles te vinden!

 • Lees op onze website meer over onze opleidingen en onze school.
 • Bekijk video’s op ons YouTube-kanaal waarin leerlingen de school laten zien.
 • Heb je een vraag? Je kunt ons appen (06 – 5995 8210), mailen ([email protected]) of bellen (0348 – 413 120 voor locatie Bredius en 0348 – 417 694 voor Schilderspark).

Kalsbeek College: altijd een plek die bij je past
Het Kalsbeek College is een regionale school. Uit de reacties die wij kregen van ouders uit Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en Utrecht-stad bleek dat er onduidelijkheid bestaat over het aannamebeleid van het Kalsbeek College voor kinderen uit deze kernen. Leerlingen uit deze kernen – en ook daarbuiten – zijn van harte welkom op het Kalsbeek College!

Havo-6

Met onze 6-jarige mavo/havo-route haal je in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting. Samen doen we er alles aan om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Een mooie uitdaging!

Doel
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is het doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt uiteraard altijd de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!

 • havo-6-route: als havo je doel is en je daarna door wilt stromen naar het hbo
 • mavoXL: als je na 4 jaar een mbo-opleiding wilt volgen

Voetbal Academie

Ben jij gek van voetbal? Wil jij hier beter in worden en tegelijkertijd een nog leukere schooltijd tegemoet gaan? Kies dan voor de Kalsbeek Voetbal Academie en haal het beste uit jezelf. Uit voetbal en uit schoolwerk.

Kalsbeek Voetbal Academie in de brugklas:

 • 4 lesuren voetbaltraining tijdens je reguliere schoolrooster
 • alleen trainen als je cijfers voldoende zijn
 • werken aan je techniek, inzicht en persoonlijkheid
 • samen wedstrijden en toernooien spelen
 • goed te combineren met het spelen bij je eigen club
 • kosten: 100,- per schooljaar

Is dit iets voor mij?
De Kalsbeek Voetbal Academie is bedoeld voor meiden en jongens die lid zijn van een voetbalvereniging en die passie hebben voor voetbal. Op locatie Schilderspark zijn inmiddels een paar honderd leerlingen lid van de KVA. Tot en met het derde leerjaar krijg je extra voetbaltrainingen die je zelf in je schoolrooster inpast. Je krijgt voetbaltrainingen van ervaren trainers, je speelt wedstrijden en toernooien met elkaar en krijgt een betere conditie door bijvoorbeeld aikidotrainingen met je KVA-groep te volgen. Doe mee en laat je overtuigen!

Wat leer je bij de Kalsbeek Voetbal Academie?
Tijdens trainingen werk je aan je voetbaltechniek. Trainingspunten zijn bijvoorbeeld balvaardigheid, inzicht, handelingsnelheid en trucjes. Maar ook de fysieke en mentale aspecten van het voetbalspel komen aan bod. Hoe word je een betere teamspeler? Wat kun je doen als je een penalty hebt gemist en hiervan wilt leren? Dit soort dingen leer je. Handig, want hier heb je ook in het klaslokaal voordeel van. Het Kalsbeek College staat voor een brede ontwikkeling van leerlingen en daarin heeft sport een belangrijke functie.

KVA: training en begeleiding
De voetbaltrainingen worden verzorgd door Robbert de Ruiter en Harmen Visser, docenten lichamelijke opvoeding. Robbert is een ervaren trainer uit onze regio. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend als coach bij eerste divisieclubs als FC Lisse en Katwijk. Momenteel werkt hij als Technisch Adviseur bij derde divisionist Sportlust ‘46. Harmen heeft als trainer/coach ervaring opgedaan bij de jeugd van amateur- en betaald voetbalverenigingen. Naast het voetballende gedeelte is Cornella Corba aanwezig voor de extra zorg en begeleiding van de leerlingen bij de andere schoolvakken. Sta je er voor wiskunde even minder goed voor? Kun je de Engelse les niet missen maar wil je eigenlijk liever voetballen? Voor dit soort vragen is Cornella er om je te helpen.

Meer informatie
Heb je een vraag over de Kalsbeek Voetbal Academie? Stuur een mail naar Robbert de Ruiter: [email protected]

Aanmelden
Wil je je aanmelden voor de KVA? Nieuwe leerlingen kunnen dit aangeven op het algemene aanmeldformulier dat je gebruikt om je op het Kalsbeek College in te schrijven. Zit je in de tweede of derde klas? Mail dan Robbert de Ruiter.

Kunst

Kunst speelt een grote rol. Op je rooster staan verschillende kunstvakken, je kunt je aanmelden voor het Kalsbeek Theater en er zijn verschillende muziekavonden. We zijn benieuwd naar jouw creativiteit. Ben jij de nieuwe Rembrandt?

In de brugklas
In de eerste klas start je met allerlei kunstvakken. De kunstdocenten dagen je uit om je eigen beeldtaal te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en technieken, die variëren van boetseren tot lasersnijden, van muziek maken tot 3D-printen en van schilderen tot zingen. Zo maak je de mooiste kunstwerken. Wij helpen je jouw creatieve ideeën vorm te geven en buiten de kaders te denken. Je leert echt naar kunst kijken. Op je eigen laptop leer je tekenen en ontwerpen, films monteren en foto’s bewerken. Ook gebruik je je laptop om het maakproces te documenteren.

Ervaren door beleven
Een goed voorbeeld van ‘ervaren door beleven’ is onze theaterdag. In een middag en avond werk je samen met andere brugklassen aan een echte voorstelling, compleet met zelfontworpen decorstukken, video-installaties, dans en andere podiumkunsten. ‘s Avonds volgt de uitvoering voor publiek. Ook nemen we je mee op excursie naar Amsterdam, waar je het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het Rembrandthuis leert kennen door kijken en doen.

Eindexamenexpositie
Onze examenleerlingen met Beeldend Vormen in hun vakkenpakket tonen hun werk tijdens de eindexamenexpositie. Zij presenteren hun kunstwerk waarbij muziek, dans, theater en beeldende kunst worden gecombineerd… Daar wil je bij zijn!

Begeleiding

Vanaf het allereerste moment word je goed begeleid. Elke klas heeft een eigen mentor en hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen en problemen. Ook voor je ouders: via de Kalsbeek App is er een direct lijntje naar jouw mentor.

Begeleiding in het kort

 • Iedere leerling kan bij zijn of haar mentor terecht als hij vragen heeft. De mentor is ook de contactpersoon voor ouders.
 • Als je in de brugklas extra hulp nodig hebt met Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, zijn er hulplessen, bedoeld om achterstanden weg te werken.
 • Heb je last van faalangst? We bieden een training aan in de brugklas en ook aan eindexamenleerlingen.
 • Dyslectisch of dyscalculisch? Remedial teachers zijn er om je te helpen.
 • De decaan helpt bij het kiezen van een vakkenpakket, beroep of vervolgopleiding. In het tweede jaar geeft de mentor al les in ‘oriëntatie op studie en beroep’. Ook geven we voorlichting over allerlei opleidingsmogelijkheden en beroepen.

Leerlingbegeleiding
Soms zijn de problemen te complex voor de mentor. Leerlingbegeleiders zijn docenten die speciaal geschoold zijn om leerlingen te coachen die sociaal-emotionele problemen hebben. Vaak is de hulp van een mentor of leerlingbegeleider al voldoende. Zo niet, dan kunnen wij leerlingen bespreken in een breder zorgoverleg met begeleiders en adviseurs van binnen en indien nodig ook van buiten de school.

Hoogbegaafdheid
Op het Kalsbeek College word je meteen in het eerste jaar goed ondersteund, zodat je met succes en zelfvertrouwen je middelbare schoolcarrière start en kan vervolgen! Leerlingen die vanuit de overdracht van de basisschool als hoogbegaafd zijn aangemeld, kunnen worden uitgenodigd voor de begeleiding bij hoogbegaafdheid, oftewel de ‘HB begeleiding’.
Vanuit onze ervaring weten we dat de overstap naar de brugklas als HB’er soms extra lastig kan zijn. Een nieuwe school, misschien verder fietsen, je ontmoet andere vrienden en vriendinnen, je krijgt meer leraren en meer huiswerk. Dit vraagt allerlei nieuwe vaardigheden.
Het doel van de training is je te helpen met het goed functioneren in de “gewone schoolwereld”, het versterken van je executieve functies en het groeien in contact met andere hoogbegaafde leerlingen. We verzorgen geen plusklas met extra uitdaging. In de tweede week na de start van het nieuwe schooljaar wordt gestart met de training. Deze training vindt in ieder geval tot de kerstvakantie wekelijks plaats. Na de kerstvakantie doen alleen de leerlingen die nog steeds baat hebben bij de training mee met de lessen.

Passend Onderwijs
Passend Onderwijs kijkt vooral naar de mogelijkheden van leerlingen en wat er nodig is om het onderwijs te geven dat erbij past. Onderwijs op maat is nodig om elke leerling tot zijn recht te laten komen. Op dit punt werken wij samen met 4 andere scholen in het Samenwerkingsverband Regio Utrecht West.

Wij hebben een Trajectvoorziening. Hier kunnen de leerlingen extra ondersteuning krijgen bij diverse school gerelateerde zaken, zoals bij plannen, samenwerken, weerbaarheid, gedrag in de klas of bijvoorbeeld het (opnieuw) opbouwen van schoolritme.

Anti-pestbeleid
Pesten is onacceptabel en vraagt om een duidelijke en krachtige reactie vanuit de school. De aanpak op locatie Schilderspark kenmerkt zich door een aanpak waarin de mentor en waar nodig de afdelingsleider een centrale rol speelt.
Op het Groeiportaal van onze website staat ons anti-pestbeleid: www.kalsbeek.nl/groeiportaal

Gymnasium

Kies je voor gymnasium (of atheneum) op het Kalsbeek College, dan kies je voor veel uitdaging! Al in de brugklas kun je in een 1 gymnasium klas starten. Je krijgt natuurlijk vakken als Frans, wiskunde, tekenen, maar ook boeiende vakken als ‘science’ en ‘mythe & werkelijkheid’. Deze leuke vakken, die elk 1 uur per week vast op het rooster staan, dagen je echt uit op exact en wetenschappelijk gebied.

Latijn en Grieks
In de gymnasiumbrugklas start je ook meteen al met Latijn. In de volgende jaren komt daar Grieks bij. Je leert niet alleen deze talen, maar er is ook aandacht voor mythologische verhalen, de klassieke cultuur en toneel. Daarnaast zijn er in bijna elk leerjaar extra excursies met als hoogtepunt de reis naar Rome in het vijfde leerjaar.

Uitdaging
Wil je extra uitgedaagd worden?! Gymnasium- en atheneumleerlingen kunnen in alle leerjaren een keuze maken uit onder andere leren debatteren, U-Talent (exacte verdieping in samenwerking met de universiteit), Olympiades, Cambridge English, onderzoeksdagen, internationalisering (denk aan uitwisselingen met het buitenland) en talentmodules die in elk leerjaar worden aangeboden.

WON: wetenschapsoriëntatie op het vwo
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een regenboog een boog is? Of hoe verliefdheid werkt? Hoe je het snelst van een glijbaan glijdt? Hoe Woerden is ontstaan? Om zelf antwoord op die vragen te geven, moet je onderzoek doen. Dat leer je bij wetenschapsoriëntatie: voor nieuwsgierige vwo-leerlingen!
Hoe doe je dat, onderzoek doen? Hoe weet je zeker dat je het juiste antwoord krijgt? Bij onze projecten en modules leer je hoe je dat kunt aanpakken. Je oefent wetenschappelijke vaardigheden. Vanuit je eigen nieuwsgierigheid bekijk je met een kritische blik de wereld om je heen. Je leert dat je door goede vragen te stellen meer te weten komt en dat is leuk!

WON: voor nieuwsgierige vwo-leerlingen
In de brugklas krijg je het vak Science waar je kennismaakt met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Je leert bijvoorbeeld hoe je je onderzoeksvraag moet formuleren, zoals: hoe kunnen we gras laten groeien op Mars? Je gaat zelf of in een groepje onderzoek doen om een vraag die jullie bezighoudt te beantwoorden. Dat doe je ook bij het project Woerden waar je voor aardrijkskunde en geschiedenis op pad gaat voor je onderzoek. Daarnaast ga je op onderzoek uit bij de klassieke talen, godsdienst en biologie: zo onderzoek je op natuurwetenschappelijke wijze bonen. In de hogere leerjaren komt wetenschapsoriëntatie terug bij nog veel meer vakken, projecten en modules en natuurlijk in je meesterproef van onderzoek doen: het profielwerkstuk.

Kritisch denken
We vinden het belangrijk dat je als vwo-leerling een brede interesse hebt en het beste uit jezelf haalt. Naast de genoemde uitdaging kun je ook je stem laten horen in de leerlingenraad en leuke activiteiten zoals het gala of Sinterklaasfeest organiseren. Voorop staat dat je leert kritisch te denken en zelf kennis te verwerven.

Leerlingen aan het woord
Gymnasium op het Kalsbeek is een goede keuze. Lente, Willemijn, Pim en Sylvain vertellen je in de video hieronder wat er zo leuk én handig aan is om vakken als Latijn en Grieks te hebben.

U-Talent

Wil je voor de exacte vakken (biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde) meer uitdaging en verdieping? Dan is het U-Talent programma echt wat voor jou.Het Kalsbeek College is een U-Talent ambitieschool. Dit houdt in dat wij intensief samenwerken met de Universiteit Utrecht. Dit biedt mooie kansen voor jou om daar colleges te volgen en onderzoek te doen in de laboratoria van de universiteit.

Schoolprogramma U-Talent
In verschillende modules werk je aan verdiepende opdrachten voor scheikunde, wiskunde, informatica, natuurkunde en biologie. Soms in combinatie met een workshop van de Universiteit Utrecht. Dit schooljaar deden we in de brugklas onderzoek naar het regenwoud. In de hogere leerjaren werkten de leerlingen op school aan verschillende modules, zoals de werking van geneesmiddelen, automatische systemen, wetenschapsfilosofie en afvalwaterzuivering. Aan het einde van het schooljaar krijg je voor elke module een certificaat.

U-Talent Academie
In 5 en 6 vwo kun je je aanmelden voor de U-Talent Academie op de Universiteit Utrecht. Naast colleges van onderzoekers van de Universiteit Utrecht voer je zelf onderzoek uit in de laboratoria van de universiteit. Ook doe je hier je onderzoek voor het profielwerkstuk (thesis). In klas 5  ga je op excursie naar Genève, Oxford, Grenoble of Texel. Daarnaast volg je het schoolprogramma. Zo krijg je een goed beeld van wat de bèta-opleidingen op de universiteit inhouden en kun je straks een studie kiezen die echt bij je past.

Meer informatie: kijk op www.kalsbeek.nl/utalent.

Thuisproefje: hoe stevig is papier?
Martin Fousert, biologiedocent en bovenbouwcoördinator van U-Talent, gaat met jou de stevigheid van papier onderzoeken. Doe je mee met dit leuke en informatieve thuisproefje?

In de brugklas

In welke brugklas je komt, hangt af van het advies van je basisschool. Je komt terecht in een van deze klassen:
• 1 gymnasium
• 1 atheneum
• 1 havo/atheneum/gymnasium
• 1 mavo/havo (havo-6)

Brugschool
Als brugklasser ben je regelmatig in de kleinere brugschool. Zo heb je hier een kluisje en kun je hier, maar ook in het grote gebouw, pauze houden. Je hebt in beide gebouwen les. Je krijgt in meer dan 10 verschillende vakken les. Bekende, maar ook voor jou nieuwe vakken, zoals Frans, Science, Techniek en ‘Mythe en Werkelijkheid’.

Video ‘In de brugklas’
Hoe is het in de brugklas van het Kalsbeek? Leerlingen van locatie Schilderspark vertellen in deze video wat de grootste verschillen zijn met groep 8. Krijg je nou eigenlijk veel huiswerk? En wat is een Plenda…?

VR-Tour

Past het Kalsbeek bij jou?

Zit je in groep 8 en ben je benieuwd naar onze school? Dé manier om te ontdekken of het Kalsbeek College bij jou past is om te komen kijken. Bezoek daarom onze open dag of volg proeflessen. Je bent van harte welkom!

Kalsbeek

Top onderwijs op elk niveau

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.