Kalsbeek College

3-mavo bezoekt het Holocaust Namenmonument

Vrijdag 16 juni bezochten 4 geschiedenis klassen mavo 3 van het Kalsbeek College locatie Bredius Amsterdam als afsluiting van het geschiedenis jaar. Het bezoek begon bij het Scheepvaartmuseum met een rondleiding op het VOC-replica schip en een wandeling door joods Amsterdam. De wandeling, ontwikkeld door afscheidnemend geschiedenisdocent Willem Rademaker, ging langs het Jonas Daniël Meijerplein met het monument van de dokwerker, de Portugese synagoge, de Hoogduitse synagoge, Het Wertheim park en het nieuwe indrukwekkende Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in de voormalige Jodenbuurt.

Bij het bezoek aan het monument gebeurde iets bijzonders. Bij het monument zaten een oude meneer en mevrouw, ze hadden het over school in 1934, toch wel bijzonder. Na de uitleg van onze docent over het Holocaust Namenmonument en de bijzondere geschiedenis van de ontsnapte Joodse kinderen bij de Hollandse Schouwburg door onder andere Walter Süskind stond de oude vrouw op en zei: “Ik wil nog even iets zeggen tegen jullie als dat mag. Kijk. Deze man naast me is bijna 100 jaar. Hij wordt overmorgen 100. Hij heet Henri Groenteman. Hij komt uit Australië maar is geboren in Nederland. Hij is een van de weinige overlevenden van Auschwitz. Op zijn arm kun je nog de cijfertatoeage zien die hij kreeg In het kamp. Zijn zuster van 27 en zijn vader van 49 hebben dit niet overleefd. Hij zou eigenlijk gefusilleerd worden maar zijn doodstraf werd omgezet naar een transport naar het concentratiekamp Auschwitz dat hij overleefde. Daarom is deze plek zo belangrijk.”

Een warme en bijzondere ontmoeting voor onze leerlingen die nog eens het belang van het Holocaust Namenmonument benadrukt.

Naar nieuwsoverzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.