Kalsbeek College

Excursie 2 havo/vwo naar Amsterdam

Leerlingen uit 2 havo en 2 vwo hebben vorige week in Amsterdam het Rijksmuseum, Joods Historisch Museum, Portugese Synagoge en Het Rembrandthuis bezocht.

In het Rijksmuseum kregen de leerlingen een rondleiding. Ze mochten daarnaast vrij rondlopen en op zoek gaan naar hun favoriete schilderij. De opdracht was: ‘Bedenk hoe een schilder uit de Middeleeuwen het zou schilderen als hij in deze tijd geleefd had.’ Ze moesten daar dan een foto van maken en deze bewerken en aanpassen aan deze tijd.

Dutch Design
De leerlingen gingen naar de ‘Teekenschool’ van het Rijksmuseum en kregen daar een workshop ‘Dutch Design’. Ze maakten een nieuw eigentijds ontwerp met gebruik van oude beelden uit de Gouden Eeuw.
Andere klassen hadden een workshop ‘Citroenen van toen schilderen’. Zij hebben zelf van een rauw ei en olie de verf gemaakt, net zoals Rembrandt dat vroeger deed.

iPad tour
De havo-klassen zijn naar de Portugese synagoge geweest en volgden een iPad tour: een soort puzzeltocht waarbij ze allerlei opdrachtjes kregen en zo allerlei bijzonderheden over Joodse gebruiken ontdekten.

In het Joods Historisch museum hebben de leerlingen informatie verzameld voor de opdracht van godsdienst, ‘Dagboek van een Jood’. Met behulp van een rondleider kregen ze van alles te horen over de gewoonten en gebruiken van de Joden.

In het Rembrandthuis hebben ze gezien hoe Rembrandt leefde in de Gouden Eeuw en hebben ze hun tekening van een landschap die ze op school hadden gemaakt, omgezet in een echte ets met de droge naald methode, net als Rembrandt. De tekening is vervolgens afgedrukt op een etspers.

Naar nieuwsoverzicht