Kalsbeek College

Excursie naar het Duitse Aken

Op vrijdag 14 december reisden de 5 havo leerlingen met Duits in hun vakkenpakket én enkele 4 vwo leerlingen vanwege hun deelname aan het EPAS-project (European Parliament Ambassador School) naar het Duitse Aachen (Aken).

Rondleidingen
Deze excursie was in de lessen Duits voorbereid, o.a. met een presentatie die geldt als examen-onderdeel en oefeningen spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid. ’s Ochtends was er een gescheiden programma: een deel van de groep bezocht de Dom (met o.a. de troon van Karel de Grote, en de “Schrein” met zijn overblijfselen), een ander deel het Ludwig Forum (museum voor moderne kunst), en nog weer anderen bezochten het Zeitungsmuseum (museum van de geschiedenis van de krant en de journalistiek). Overal was er een Duitstalige rondleiding.

Karlspreis
Na de middag werd er een stadswandeling met een gids van de Tourist Info gemaakt, natuurlijk ook Duitstalig. De Elisenbrunnen werden bezocht: het thermale water waar de Romeinen en Karel de Grote al op af kwamen: warm, en al op grote afstand te ruiken (vanwege de zwavel…). Ook het Rathaus stond op het programma: ooit de burcht waar Karel de Grote woonde, nu – naast de functie van stadhuis – ook de plaats waar jaarlijks de Karlspreis uitgereikt wordt: dit jaar aan de Franse president Macron, in het verleden o.a. aan prinses Beatrix en aan Angela Merkel. De prijs betreft erkentelijkheid voor mensen die zich voor vrede en Europa inzetten. En iedereen die ’s ochtends de Dom nog niet uitvoerig bezocht had, kon deze ook nu nog bezichtigen.

Straatinterviews
In Aken moesten er ook nog enkele opdrachten gedaan worden, zoals een straatinterview met vragen naar de mening van Duitsers over Europa, of over de relatie van Duitsland met Nederland. En een foto-opdracht met het thema ‘Deutsch macht Spass’, zie ook de foto’s hierbij.

Weihnachtsmarkt
Uiteraard was er ook vrije tijd: om de Weihnachtsmarkt te bezoeken, om de beroemde Aachener Printen te proeven én als Weihnachtsgeschenk te kopen. Een gezellige en leerzame dag!

Naar nieuwsoverzicht