Kalsbeek College

Expositie Vrijheid in Petruskerk

In samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Woerden hebben 5-havo leerlingen met het vak Beeldend Vormen mensen gefotografeerd en geïnterviewd die iets met het thema “Vrijheid” te maken hebben (gehad). Dat kon een veteraan zijn die in Nieuw-Guinea heeft gevochten, een vrouw die als meisje in de Tweede Wereldoorlog met illegale publicaties liep, een Molukse die in 1951 “tijdelijk” naar Nederland kwam of een hedendaagse vluchteling uit Syrië. De tentoonstelling ‘Vrijheid’ was eerder te zien in De Hall en is tot en met 5 mei elke zaterdag in de Petruskerk te zien tussen 11.00 en 16.00 uur.

Betekenis van vrijheid
Op maandag 23 april bezochten zo’n 35 deelneemsters aan de Nederlandse taalcursus de expositie in de Petruskerk om zo kennis te maken met de verschillende aspecten van vrijheid en de manier waarop in Nederland de herdenkingen op 4 mei plaatsvinden. De vrouwen gingen, samen met hun begeleidsters, aan de hand van een vragenlijst langs de foto’s. Leerlingen die aan het project hebben meegedaan waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Twee vrouwen schreven de volgende reactie op de vraag wat vrijheid voor jou betekent:

Ik wil dat de wereld over mijn land gaat waken. Ik hou van mijn land. Ik gun het vrede en rust. Ik begin nu een nieuw leven in een nieuw land. Het is een mooi land en dat is Nederland. Ik bedank Nederland dat ze mij hebben geaccepteerd.

Ik ben Marokkaanse. Ik dank God dat er in mijn land geen oorlog is. Maar ik heb veel verdriet over wat er zich afspeelt in de Arabische landen; oorlog, valse beschuldigingen en de verkeerde mensen die aan de macht zijn. Ik haat oorlog en houd van vrede.
Ik hoop dat de kinderen van Irak en Syrië en de rest van de wereld in vrede kunnen leven, spelen en naar school gaan. Leven zonder angst. Ik hoop voor vrede voor de hele wereld.

Bij de expositie behoort een boekje waarin naast de tentoongestelde foto’s ook de verhalen van de geïnterviewden staan. Dit boekje is, zolang de voorraad strekt, in de kerk verkrijgbaar.

Naar nieuwsoverzicht