Kalsbeek College

Gymnasiumdag 2021: anders maar helemaal geslaagd

Even leek het coronavirus roet in het eten te gooien maar op vrijdag 4 juni konden we toch onze jaarlijkse Gymnasiumdag door laten gaan. Het thema van dit jaar was ‘Als je vader een held is’ en het draaide om de figuren van Achilles en zijn zoon Pyrrhus (Latijnse naam) / Neoptolemos (Griekse naam). Hoe ga je als zoon om met zo’n vader? Ben je trots of lijd je juist hieronder? Word je door zijn reputatie aangespoord om net zo dapper te zijn of ervaar je dit als een enorme druk?

De logistiek was een uitdaging omdat we niet met alle gymnasiasten in de aula konden zitten. De leerlingen zijn in 13 lokalen van het bruggebouw ingedeeld en bleven zoveel mogelijk in dezelfde groep bij elkaar. Zo konden we alle onderdelen in ons programma laten doorgaan.

Slagroomtaart
Het grammaticaspel, met als prijs de felbegeerde slagroomtaart, werd via MS Teams gespeeld. De bovenbouwleerlingen hielpen de jongere leerlingen met het vertalen en beoordeelden hun vertalingen. Later gingen ze zelf aan de slag met pittige passages uit Homeros en Vergilius. De onderbouwleerlingen hebben na het vertalen aan een verwerkingsopdracht gewerkt: de bruggers hebben als helden gesport, de tweede klas werkte aan het schrijven van een sonnet in het Engels over het thema en de derde klas moest 3 scenes uit de Odyssee spelen waarin een andere vader-zoon relatie, Odysseus en Telemachos, aan bod kwam.

Voorstelling van Paul Groos
De dag werd afgesloten met de voorstelling ‘Om Troje’ van de verteller Paul Groos. Op voortreffelijke wijze heeft hij het verhaal van Achilles en zijn zoon verteld en ons aan het twijfelen gebracht: was Achilles echt een held? Het feest was helemaal compleet door de aanwezigheid en hulp van 25 oud-leerlingen. Het feit dat ze tijd vrijmaken in hun drukke leven als studenten om een dagje naar het Kalsbeek College te komen maakt ons elke keer heel blij!

Naar nieuwsoverzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.