Kalsbeek College

Gymnasiumdag draait om de liefde

Valentijnsdag is op 14 februari, maar waarom zouden we de liefde alleen op die dag eren? Een kleine week later, op 20 februari, is dan ook het thema van de jaarlijkse gymnasiumdag: de liefde!

Kennisquiz
Zoals ieder jaar starten we met het Groot Kalsbekiaans Grammatica Spel, een kennisquiz over de Latijnse en Griekse grammatica en woordenschat, waarbij alle 130 leerlingen in groepen van 6 à 7 personen uit de verschillende klassen letters verzamelen om hiermee zoveel mogelijk correcte Latijnse en Griekse zinnen te vormen. Ze strijden vanzelfsprekend om de eer, maar ook een beetje om de heerlijke taart te winnen.

Teksten
Vervolgens buigen alle klassen zich over enkele Griekse of Latijnse teksten: Mars en Venus worden betrapt in hun liefdesnest, Narcissus vindt zichzelf (te) knap, Pygmalion raakt verliefd op een beeld, en Apollo komt behoorlijk bedrogen uit in de liefde. Voor de bovenbouwklassen is de materie iets zwaarder: wat gebeurt er met de liefde in het zicht van de dood?
De klassen 1 en 2 gaan vervolgens een eigen ‘antieke beelden’museum maken, dit in een onderlinge competitie. Ze vervolgen met een les drama ‘Hoe verbeeld je de liefde?’ en een les lichamelijke opvoeding ‘Hoe behendig ben jij (en in de liefde 😊)?’

Liefdesverhalen
Deze klassen sluiten de dag om 14.30 uur af met een theatervoorstelling van Aluin, die bol staat van de liefdesverhalen.
De klassen 3 tot en met 6 krijgen 2 pittige teksten, te weten een passage uit de Alkestis van Euripides en een verhaal uit de Metamorphosen van Ovidius, om te vertalen naar goed Nederlands. Zij bezoeken direct daarna de voorstelling van Aluin.

Oud-leerlingen
Om alle leerlingen adequaat te begeleiden krijgt de sectie ook nu weer hulp van oud-leerlingen, die voorgaande jaren examen Latijn en/of Grieks hebben gedaan. Het zijn: Naomi Kraaij, Jesse Plomp, Irene Muijt, Benjamin Langendoen, Marjolein Ruygrok, Benthe van Hofwegen, Isabel de Groot, Christel Frasa, Dimas van der Hall, Ilse de Jong, Milenka in den Haak, Imke den Hollander, Janneke den Hollander, Elina van Greuningen, Wilko van Greuningen, Myrthe Versloot en Demi van Breukelen.
Ook 2 collega’s assisteren ons bij deze dag: docent drama, dhr. Schoppenhorst, en docent LO, dhr. Veerman. Wij zijn bij voorbaat al ontzettend dankbaar voor alle steun en begeleiding die beschikbaar is.
Met alle gymnasiasten, collega’s en oud-leerlingen wordt het vast een topdag. Alle ingrediënten zijn aanwezig: kennis, leuke activiteiten en bovenal enthousiasme. Wij hebben er zin in!

Irene de Koning, Valeria Di Carlo, Edwin Bollebakker

Naar nieuwsoverzicht