Kalsbeek College

Medea centraal op Gymnasiumdag

Medea: redder, echtgenote, moeder of … toch een heks?!

De jaarlijkse gymnasiumdag. Gewoon omdat we een topgymnasium hebben!

Dinsdag 31 mei is het weer zover: onze leerlingen dompelen zich tijdens de jaarlijkse gymnasiumdag gezamenlijk onder in Latijnse en Griekse grammatica, teksten en mythologische verhalen. Dit jaar staat Medea centraal, een vrouw die vele gezichten had en nog steeds heeft.

Zien we haar als redder van Jason, een Griekse held die met de hulp van Medea nog net iets meer boven zichzelf uitstak? Of toch als de liefhebbende echtgenote die ter wille van deze zelfde Jason familie en vaderland verliet en met hem asiel zocht in het verre Korinthe? Hoe groot was haar moederliefde voor de beide kinderen die zij bij Jason kreeg en niet aan een vreemde opvoeder wilde afstaan? Hoever kunnen we meevoelen met deze verraden vrouw?! Ofwel: zien we haar wel of niet als heks?
Over deze Medea gaan de te vertalen teksten en de workshops in de middag die de theatergroep Aluin met de leerlingen gaat doen.

De dag start als vanouds met het Groot Kalsbekiaans Grammatica Spel, een kennisquiz over de Latijnse en Griekse grammatica en woordenschat, waarbij alle 125 leerlingen in groepen van 6 à 7 personen uit de verschillende klassen letters verzamelen om hiermee zoveel mogelijk correcte Latijnse en Griekse zinnen te vormen. Ze strijden vanzelfsprekend om de eer, maar ook een beetje om die felbegeerde taart te winnen.

De verwerkingsopdrachten zijn ieder jaar anders, zo ook nu: klas 1 en 3 gaan elk apart een kwartetspel samenstellen en daarna spelen, klas 2 buigt zich over filmfragmenten uit Percy Jacksons ‘Sea of monsters’ en de bovenbouwleerlingen spelen aan het einde van de dag het zenuwslopende 30-seconds-spel.

Om alle leerlingen adequaat te begeleiden krijgt de sectie ook nu weer hulp van oud-leerlingen die wij zeer erkentelijk zijn voor hun steun. Volgens ons zijn alle ingrediënten aanwezig: kennis, leuke activiteiten en bovenal enthousiasme. Wij hebben er zin in!

Irene de Koning, Valeria Di Carlo, Vivian Straver

TROY, Jean-François de_Jasón y Medea en el templo de Júpiter, c.1745_ 409 (1982.12)

Naar nieuwsoverzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.