Kalsbeek College

Norah maakt prentenboek als pws

Norah Jansen uit 5-havo heeft een eigen prentenboek met geschilderde illustraties ontworpen voor haar profielwerkstuk bij het vak beeldend vormen. Vorige week heeft Norah het eerste exemplaar overhandigd aan Tijmen Smit, bestuurder van het Kalsbeek College.

Haar prentenboek laat Norahs interpretatie van het lied ‘De stroom van morgen naar vandaag’ zien, een lied dat ze met het koor waar ze lid van is, vaak zingt. ,, Het verhaal in dat nummer heeft veel potentieel”, zegt Norah daarover. In haar prentenboek vormen twee pagina’s naast elkaar één tekening en elke tekening hoort bij een couplet of refrein van dat lied. Water speelt een grote rol. ,,In mijn mooiste tekening zie je dat de hoofdpersoon in mijn prentenboek probeert tegen het water in te zwemmen. In mijn boek wil ik dat gevoel overbrengen. De chaos in het leven kan soms een beetje teveel zijn, maar uiteindelijk komt het weer goed.”

Tweede druk
Norah Jansen zit in 5-havo op het Kalsbeek College locatie Schilderspark. Haar docent en begeleider bij haar profielwerkstuk is trots op haar. ,,Het is een uitdagend traject geweest”, vertelt docent Claudia van Putten. ,,De onderzoeksvraag die centraal stond was ‘Hoe maak ik een prentenboek en verkoop ik deze’. Er zijn in het verleden vaker leerlingen geweest met een dergelijke vraag. Maar dat er nu daadwerkelijk een uitgegeven boekje ligt – in kleur, op A5-formaat en met een harde kaft – is echt wel bijzonder. De eerste druk is al uitverkocht, dus er komt zelfs een tweede druk aan.”

Dat Norah haar profielwerkstuk voor het vak beeldend vormen wilde maken, lag voor haar al snel vast. ,,Beeldend vormen is sowieso mijn favoriete vak”, stelt ze. ,,Ik teken al heel lang. In mijn tekeningen kan ik een stukje van mezelf van iets positiefs in de wereld zetten. Op het Kalsbeek heb ik ook de theorie erachter geleerd. Zo kan je met compositie iemands oog op een bepaalde manier sturen. Dat maakt tekenen nog leuker.”

Over een paar weken beginnen de examens. Na haar havodiploma hoopt Norah toegelaten te worden tot de opleiding Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten. ,,Het idee om je tekening te zien bewegen en 3D te suggereren terwijl het 2D is, vind ik heel cool. Maar ik weet nog niet of ik toegelaten word. De toelatingseisen zijn streng. Ik heb een portfolio van mijn werk ingeleverd, heb drie toelatingsopdrachten gemaakt en een motivatiebrief geschreven. Het is afwachten.”

Naar nieuwsoverzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.