Hoe ziet de politiek eruit als leerlingen van het Kalsbeek College het voor het zeggen hebben? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert een groep leerlingen deze week de scholierenverkiezingen op locatie Schilderspark. Maandag tot en met woensdag gaat de organisatie de klassen rond om de 664 bovenbouwleerlingen te laten stemmen. De uitslag volgt later deze week.
“Leerlingen zijn de volwassenen van de toekomst”, stelt Pien uit 4-vwo. “Daarom is het heel interessant wat zij vinden.” Pien vormt samen met Nadine, Willemijn en Luna de organisatie. Deze leerlingen volgen op het Kalsbeek College het EPAS-programma, waarin politieke vaardigheden centraal staan. De vraag welke stellingen leerlingen het meest interessant vinden, is niet moeilijk te beantwoorden. Nadine (4-vwo): “Het klimaat en de woningmarkt. De bovenbouwleerlingen mogen stemmen. Zij gaan over korte tijd studeren en willen op kamers. Dat onderwerp raakt hen echt.”
Stemwijzer
Op het Kalsbeek College is in de lessen maatschappijleer de afgelopen weken stil gestaan bij de verkiezingen en de standpunten van de verschillende politieke partijen. Aan een voorlopige uitslag wagen Pien en Nadine zich niet. “In mijn klas hebben we allemaal een stemwijzer ingevuld en toen kwamen de VVD en de BBB als grootste partijen eruit”, vertelt Pien. De klas van Nadine liet een ander beeld zien. “Bij ons ging het juist tussen PvdA en D’66”, aldus Nadine. “Het lijkt heel erg verdeeld. Het gaat een spannende uitslag worden.”
Doel van deze scholierenverkiezingen, die in samenwerking met ProDemos georganiseerd worden, is om de leerlingen nu al in aanraking te laten komen met de politiek en ook echt te laten ervaren hoe het stemproces in zijn werk gaat. Ook geeft dit een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hebben. Ook vergelijkt ProDemos de uitslag van de scholierenverkiezingen die op meer scholen gehouden worden om te zien hoe de stemming verdeeld is.