Kalsbeek College

Vierdeklassers in gesprek met Tweede Kamerlid

Debatteren en het ontstaan van wetten interesseren haar. Daarom twijfelde Dhané Bos uit 4 vwo niet lang toen ze hoorde van de mogelijkheid om digitaal met een Tweede Kamerlid in gesprek te gaan. “Een mooie kans om met iemand uit de Tweede Kamer te praten in deze gekke periode.”

De jaarlijkse excursie naar de Tweede Kamer die voor 4 vwo op het programma staat, zit er vanwege de coronamaatregelen niet in. De organisatie die rondleidingen door de Tweede Kamer organiseert, ProDemos, zoekt naar alternatieven om toch leerlingen de politiek te laten beleven. Dit digitale gesprek was daar het gevolg van. Samen met 16 andere leerlingen uit 4 havo en 4 vwo sprak Dhané online met Antje Diertens, die sinds maart 2017 lid is van de Tweede Kamer voor D66.

Portefeuille
Een dag voor het gesprek kreeg de groep Kalsbeek-leerlingen te horen met welk Tweede Kamerlid ze zouden praten. “Eerlijk gezegd kende ik haar nog niet”, vertelt Bos na afloop. “Ik heb snel opgezocht wat haar portefeuille bevat, waar zij zich in specialiseert en wat de laatst ingediende wetten zijn.”

Het gesprek verliep heel goed en ging met name over het coronavirus. “Maar”, vult Dhané Bos aan, “ze heeft ook verteld wat zij allemaal doet in de Tweede Kamer. Ik had vooraf 2 vragen voor mezelf opgeschreven: ‘Hoe ziet een normale werkdag eruit van iemand in de Tweede Kamer?’ en ‘Wat is uw mening over het coronavirus?’ Op die vragen heb ik een goed antwoord gekregen.”

In beweging blijven
In het gesprek met Diertens bleek duidelijk dat zij van mening was dat de jeugd goed in beweging moest blijven in deze tijd. “Ja, ze vond sport erg belangrijk”, concludeert Dhané. “Ook maatschappelijk betrokken zijn was voor haar belangrijk. Al met al was het heel leuke ervaring en was het een goede vervanging van de excursie. Ik zou het zo nog een keer doen, dan wellicht met iemand van een andere partij.”

Naar nieuwsoverzicht