Kalsbeek College

Groeiverhaal Cora Belder

Docent Engels op locatie Schilderspark

Gedreven, ambitieus en vernieuwend. Maar vooral: gek op lesgeven. Cora Belder is docent Engels op locatie Schilderspark. Na 10 jaar op het Kalsbeek College is er van stilstaan geen sprake. “Onderwijs is alive and kicking!”

Net afgestudeerd aan de lerarenopleiding Engels zag Cora Belder een advertentie voor docent Engels. “Ter vervanging, dat weet ik nog goed”, vertelt ze. “Ik begon parttime met 12 uur lesgeven. En dat was een fijn begin. Dat kan ik alle beginnende docenten aanraden.”

Studeren naast het werk
Na haar aanstelling begint ze al snel aan de master American Studies om daarna door te stromen naar 1e graads Engels aan de Universiteit Utrecht. Beide studies deed ze bijna altijd naast haar fulltime baan. “Een hele hectische tijd”, blikt Cora Belder terug. “De scriptie was het zwaarste gedeelte. Eigenlijk was het bijna niet te doen. Het scheelde heel erg dat een collega van mij hetzelfde traject door ging. Ik kreeg van school gelukkig veel ruimte en begrip. Ik had niet in een betere omgeving kunnen zijn om les te geven en ook nog eens te studeren. Zwaar, maar fijn.”

Literatuur
Het grootste deel van haar lessen geeft Cora Belder aan havo- en vwo-bovenbouwklassen. “Het leuke aan de bovenbouw is dat je dan meer met je vak kan doen. Literatuur is bijvoorbeeld echt een bovenbouwding. Hoe leuk is het om discussies met je leerlingen in het Engels te voeren! Zo gaat 5-gymnasium bij Latijn en Grieks ‘A Midsummer Night’s Dream’ spelen. Daar kan ik in mijn lessen ook wat mee doen. Leuk om die verbinding tussen de vakken op te zoeken.”

Cambridge English
Ze haalt ook veel voldoening uit Cambridge English. Dit is een lesprogramma voor havo- en vwo-leerlingen die Engels op een hoog niveau willen beheersen. “Het Kalsbeek College is dan wel geen tweetalige school, maar er zijn genoeg leerlingen die het Engels willen verdiepen en uitbreiden. Samen met collega Hannie van Rooijen hebben ze dit programma opgezet. “Wat het doel is? Leerlingen uitdagen en ze naar een zo hoog mogelijk niveau tillen zijn.”

Gezamenlijk naar de kerk
Enthousiast vertelt ze over haar herinneringen aan de werkwerken naar Londen en Oxford. De lach wordt groter als ze het over de kerstviering gaat. Voor het 3e jaar op rij gaan alle leerlingen van locatie Schilderspark naar de Petruskerk in Woerden. “De 1e keer was dat zo spannend. Gaan die 700 leerlingen echt allemaal luisteren? Ja dus. Het is heel mooi en bijzonder om dat met z’n allen in de kerk mee te maken.”

Vernieuwing
Na 10 jaar op het Kalsbeek College is ze hier nog niet klaar. Maar, ze kijkt ook verder vooruit. Een van haar wensen is lesgeven in het buitenland. Het liefst in Londen of ergens anders in Engeland. “Als het werk van mijn vriend het toelaat, wie weet komt dat er nog eens van. Ik verveel me hier nog lang niet. Er gebeurt zoveel en die vernieuwing is leuk. Filmpjes, laptops in de klas. Het onderwijs gaat met zijn tijd mee, dat moet ook wel. Onderwijs is alive and kicking!”

Cora Belder

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.