Kalsbeek College Menu Openen

Ondersteuning

Ondersteuning

Passend onderwijs en Trajectvoorziening

Passend onderwijs

Het Kalsbeek College heeft een ondersteuningsprofiel opgesteld, dat aangeeft welke ondersteuning wij kunnen bieden. 

Samenwerkingsverband
Onderwijs op maat is nodig om elke leerling tot zijn recht te laten komen. Op dit punt werken wij samen met 4 andere scholen in Samenwerkingsverband Regio Utrecht West.

Als de begeleiding vanuit school onvoldoende effect heeft, schakelen we het Samenwerkingsverband in voor extra ondersteuning en advies om te onderzoeken hoe we passend onderwijs voor de leerling vorm kunnen geven. Het samenwerkingsverband biedt verschillende arrangementen.

Maatwerk
Passend onderwijs kijkt vooral naar de mogelijkheden van leerlingen en wat er nodig is om het onderwijs te geven dat erbij past. Dat kan met extra ondersteuning in het reguliere onderwijs maar ook in het voorgezet speciaal onderwijs.

Op locatie Bredius worden leerlingen die ondersteuning nodig hebben, besproken in het Kernteam Zorg. Voor elke leerling wordt een plan gemaakt en bepaald hoe de ondersteuning vorm krijgt.

Extra ondersteuning voor de leerling
Het is belangrijk om te weten welke ondersteuning het beste bij een leerling past. Vaak is dat reeds bekend omdat de leerling al langer op school zit of met een duidelijke ondersteuningsvraag is doorverwezen naar onze school. Uiteraard spelen ook ouders hierbij een rol. Als nog niet duidelijk is welke ondersteuning nodig is, wordt dat onderzocht. Dit gebeurt meestal door het Kernteam Zorg. Als dat nodig is, kan het samenwerkingsverband hierbij helpen. Ouders worden geïnformeerd en betrokken bij het onderzoeken van de ondersteuningsbehoefte van een leerling.

Trajectvoorziening
Leerlingen met een intensieve ondersteuningsbehoefte kunnen gebruik maken van de trajectvoorziening. De ondersteuning bestaat vaak uit individuele begeleiding aan leerlingen die op de één of andere manier dreigen uit te vallen en van wie we als school vinden dat ze extra aandacht nodig hebben. Het kan gaan om bijvoorbeeld gedrags- of motivatieproblemen, verzuimproblematiek of problemen met de gezondheid waardoor de leerling minder goed functioneert op school. Als deze problemen leiden tot problemen met het leren, dan wordt ook daar aandacht aan besteed.

De GGD op het voortgezet onderwijs
Aan elke school is een jeugdgezondheidszorgteam (JGZ-team) van GGD regio Utrecht verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige. De jeugdgezondheidszorg adviseert en ondersteunt kinderen, jongeren en hun ouder(s)/verzorger(s) bij gezond en veilig opgroeien.

Op mavo/havo/vwo nodigt de GGD jongeren in klas 2 en 4 uit voor het gezondheidsonderzoek: ‘Gezond leven? Check het even!’. Dit onderzoek laat leerlingen stilstaan bij hun gezondheid en hun leven, op school, thuis en in hun vrije tijd. Leerlingen kunnen vragen stellen of twijfels bespreken. Als het nodig is, ondersteunt de GGD met informatie en advies of verwijst naar hulp.

Ouder(s)/verzorger(s) ontvangen voorafgaand aan dit onderzoek een brief met informatie. Aanvullende informatie is te vinden via: Kind en opvoeden 12-18 jaar – GGD Regio Utrecht | GGDrU.

Voor deze onderzoeken is het JGZ-team regelmatig aanwezig op school. De jeugdverpleegkundige denkt mee bij vragen over uiterlijk, gezondheid, hoe het thuis gaat, vrienden, school, pesten, ongelukkig zijn, ongewenste intimiteit, alcohol, stress, verliefdheid, drugs, enzovoort.

De jeugdarts helpt ook bij zulke vragen, maar ook bij vragen over bijvoorbeeld groei, puberteitsontwikkeling, ogen en oren. Daarnaast ook bij vragen/zorgen over ADHD, autisme of bij angstige of depressieve gevoelens.

Ook buiten de onderzoeken is de GGD regio Utrecht bereikbaar voor vragen en advies over gezond opgroeien.

  • Service Center JGZ 033 – 460 00 46 of [email protected]. Voor vragen over ontwikkeling en gezondheid of contact met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van school.
  • www.JouwGGD.nl, website met alles over gezondheid voor jongeren, onder andere met chatfunctie.
  • Maaike van der Veer, Jeugdverpleegkundige GGDrU, [email protected]
  • Amina Makran, Jeugdarts GGDrU, amakran@ggdru.nl

Verzuimcoördinator
De verzuimcoördinator signaleert en monitort het verzuim van de leerlingen. Zij adviseert en ondersteunt de mentor en afdelingsleider bij het voorkomen en bespreekbaar maken van ongeoorloofd/aanhoudend verzuim en (dreigende) uitval van leerlingen en denkt mee over de vervolgstappen die genomen moeten worden. Ook voert zij verzuimpreventiegesprekken met leerlingen  en ouders om te kijken hoe de leerling ondersteund kan worden en heeft zij daarover regelmatig contact met de leerplichtambtenaar en jeugdarts  Mochten deze afspraken onvoldoende effect hebben, dan kan de verzuimcoördinator in overleg met ouders en mentor en zorgcoördinator leerlingen verwijzen naar passende ondersteuning.

Meer informatie of vragen

Voor informatie of contact over de begeleiding van leerlingen kunt u contact opnemen met Esther de Ridder (zorgcoördinator) of Amarins Fledderus (orthopedagoog).