Houd je van sport? Op sportief vlak biedt het Kalsbeek College leuke en uitdagende lessen en uitdagingen.
In leerjaar 1 krijg je een half jaar 2 en een half jaar 4 uur in de week lichamelijke opvoeding (LO). Tijdens deze lessen ga je aan de slag met verschillende vormen van bewegen, zoals spel, turnen, bewegen op muziek en zelfverdediging. Verder komen er uitdagende onderdelen aan bod tijdens de jaarlijkse projectdagen en sportdagen.
Welke klas is de sportiefste brugklas? Dit is een competitie waarbij je met je per klas punten kunt verdienen bij allerlei onderdelen, zoals een korfbaltoernooi en een atletiekmeerkamp. Na een jaar weten we wie de sportiefste brugklas is en wie er met een leuke prijs voor de hele klas vandoor gaat!
Sportfolio app
In de brugklas en tweede klas wordt er gewerkt met de Sportfolio App. Via deze app houdt de leerling zijn voortgang bij en is er meer ruimte voor het reflecteren op eigen bewegen. De kosten voor deze app neemt school voor zijn rekening.
Talent en topsport
Talentvolle sporters kunnen meedoen aan Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het Kalsbeek College doet jaarlijks aan verschillende sporten mee. Misschien kom jij met jouw team wel in de finale en mag je naar de finaledag op Papendal.
Heb je een talentenstatus bij NOC*NSF? Wij zijn een topsportvriendelijke school, dus bij ons krijg je de ruimte om je topsportcarrière te combineren met het onderwijs.
Kleding en schoenen
Je bent verplicht sportkleding te dragen. Let op: je mag in de zaal niet sporten op sportschoenen met zwarte zolen, schoenen die afgeven of schoenen die buiten zijn gedragen.
In de periode tot aan de herfstvakantie en na de meivakantie kunnen de lessen buiten worden gegeven. Deze lessen vinden plaats op gras of kunstgras. Gebruik van kunstgras- of noppenschoenen is dan verplicht. Houd ook rekening met het feit dat het ook wat kouder kan zijn en je daarop gekleed bent.
Waardevolle spullen
Waardevolle voorwerpen bewaar je tijdens de lessen in je eigen kluisje. Ook kun je deze voorwerpen in een open bak in de gymzaal leggen. De verantwoordelijkheid voor deze spullen ligt dan nog steeds bij de leerling.
Douchen na de gymles
Vanwege de hygiëne is het zeer gewenst om na afloop van de gymles te douchen. Mocht dit bezwaarlijk zijn, zorg dan in ieder geval voor een handdoek zodat het wassen van het gezicht en oksels wel mogelijk is.
Verzuim
Ben je geblesseerd of niet in staat om mee te sporten? Dan meld je dit aan het begin van de les bij je gymdocent. Samen kijken jullie aan welke onderdelen van de les je wél mee kunt doen, desnoods als begeleider of spelleider. Neem bij een blessure dus altijd je gymkleding mee.
Naast de reguliere LO-lessen is het mogelijk om in leerjaar 3 en 4 van havo-6 het keuzevak LO-2, waarin je examen kunt doen. Bij LO-2 ga je je verbreden en verdiepen op sportief vlak. Op de havo is vanaf het 4e leerjaar BSM (bewegen, sport en maatschappij) een keuzevak. Dit is een verdieping op de reguliere LO lessen. Je krijgt hierbij onder andere theorie aangeboden, nieuwe praktische onderdelen, je zult zelf gaan lesgeven en een reanimatie certificaat gaan halen.
Alle examenleerlingen volgen tijdens de LO-lessen een sportoriëntatie keuzeprogramma. Het doel van dit programma is om leerlingen zich te laten oriënteren op de sport- en bewegingsmogelijkheden die de omgeving Woerden biedt. Door een ruim keuzeaanbod is er voor ieder wat wils en krijgen de leerlingen de kans om verschillende sport- en beweegonderdelen te ervaren. Afhankelijk van de jaarplanning zullen leerlingen gedurende 3 of 4 lesblokken van 3 weken lessen krijgen in de gekozen onderdelen. Veelal worden de lessen gegeven door externe lesgevers die aangesloten zijn bij de aanbieder waar de lessen worden gevolgd.
Aan het volgen van deze lessen zijn kosten verbonden. De totale kosten worden bepaald door de keuzes die leerlingen maken. Het is mogelijk om het gehele programma gratis te volgen, door alleen maar gratis onderdelen te kiezen. Uiteindelijk betaalt de leerling voor de onderdelen waarvoor hij of zij gekozen heeft, waarbij bedragen per les uiteenlopen. Leerlingen worden per brief geïnformeerd over inschrijving en kosten.