Kalsbeek College

Podcast Lieke de Kok krijgt tweede seizoen

Na een succesvol eerste seizoen krijgt de podcast ‘Wie dit leest is te gek’ een tweede seizoen. De komende weken verschijnen vier afleveringen met als genres persoonlijke verhalen, graphic novels, social media en vriendschap. Docent Lieke de Kok van het Kalsbeek College sprak met striptekenaar Floor (Flo) de Goede en auteurs Jelmer Soes, Erna Sassen en Anna Woltz.

Over de podcast ‘Wie dit leest is te gek’
Docent Lieke de Kok maakte begin 2023 de eerste afleveringen van ‘Wie dit leest is te gek’. De podcast was onderdeel van een afstudeeronderzoek met als doel om het leesplezier onder brugklasleerlingen te vergroten. Lieke: “Veel van mijn leerlingen hebben moeite met het kiezen van het juiste boek en vinden lezen daarom niet leuk. Met deze podcast wil ik laten zien dat er echt iets te kiezen is en dat lezen wél leuk kan zijn!” Uit het onderzoek blijkt dat de podcast werkt: 75 procent geeft na het luisteren aan minimaal één boek uit de aflevering te willen lezen.

In iedere aflevering van de podcast staat een genre centraal. Lieke de Kok spreekt met auteurs over een boek dat ze geschreven hebben. Ook geeft de schrijver een tip voor een boek in datzelfde genre. Bovendien komt in iedere aflevering een scholier aan het woord die een bijpassend boek heeft gelezen. Een aflevering duurt steeds ongeveer 8 minuten. In het eerste seizoen stonden waargebeurde verhalen, thrillers, fantasyboeken en sportboeken centraal.

De podcast ‘Wie dit leest is te gek’ is te vinden op Spotify en wordt geluisterd door docenten en scholieren in heel Nederland, maar bijvoorbeeld ook in België en op Curaçao. Ook wordt de podcast ingezet als lesmateriaal op middelbare scholen.

Over Lieke de Kok
Lieke de Kok (29) is docent geschiedenis en Nederlands op het Kalsbeek College locatie Bredius. Ze verruilde in 2020 haar werk als radio-dj bij 3FM voor een baan in het onderwijs. Over deze carrièreswitch maakte ze eerder voor 3FM en AVROTROS de podcast ‘Baanbrekers’.
Met ‘Wie dit leest is te gek’ en het bijbehorende onderzoek won ze de Archmides Talentprijs van de Hogeschool Utrecht en werd ze genomineerd voor de Nationale Onderwijstalentprijs.

5 oktober 2023: Lieke de Kok krijgt oorkonde van demissionair onderwijsminister Dijkgraaf tijdens de Nationale Onderwijsweek

Naar nieuwsoverzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.