Kalsbeek College

Kalsbeek Wetenschap Academie

Kalsbeek Wetenschap Academie: voor nieuwsgierige vwo-leerlingen
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een regenboog een boog is? Of hoe verliefdheid werkt? Hoe je het snelst van een glijbaan glijdt? Hoe Woerden is ontstaan? Om zelf antwoord op die vragen te geven, moet je onderzoek doen. Dat leer je op het vwo: de Kalsbeek Wetenschap Academie zit namelijk als rode draad door onze atheneum- en gymnasiumopleiding verweven.

Onderzoek
Hoe doe je dat, onderzoek doen? Hoe weet je zeker dat je het juiste antwoord krijgt? Bij onze projecten en modules leer je hoe je dat kunt aanpakken. Je oefent wetenschappelijke vaardigheden. Vanuit je eigen nieuwsgierigheid bekijk je met een kritische blik de wereld om je heen. Je leert dat je door goede vragen te stellen meer te weten komt en dat is leuk!

WON in de klas
In de brugklas krijg je het vak Science waar je kennismaakt met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Je leert bijvoorbeeld hoe je je onderzoeksvraag moet formuleren, zoals: hoe kunnen we gras laten groeien op Mars? Je gaat zelf of in een groepje onderzoek doen om een vraag die jullie bezighoudt te beantwoorden. Dat doe je ook bij het project Woerden waar je voor aardrijkskunde en geschiedenis op pad gaat voor je onderzoek.

Daarnaast ga je op onderzoek uit bij de klassieke talen, godsdienst en biologie: zo onderzoek je op natuurwetenschappelijke wijze bonen. In de hogere leerjaren komt wetenschapsoriëntatie terug bij nog veel meer vakken, projecten en modules en natuurlijk in je meesterproef van onderzoek doen: het profielwerkstuk.

Wetenschapsoriëntatie Nederland
Het Kalsbeek is een WON-school. WON is een landelijk netwerk van ongeveer 50 scholen die samen wetenschapsoriëntatie een nadrukkelijke plek geven in het vwo. De scholen werken met elkaar en andere kennispartners (o.a. universiteiten) in de regio. Het doel van WON-scholen is dat leerlingen een academische houding ontwikkelen en onderzoeksvaardigheden leren, zoals een onderzoek opzetten en uitvoeren, academisch schrijven en representeren en reflecteren.

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.