Kalsbeek College

Maatschappelijke stage

In leerjaar 3 loop je minimaal 30 uur maatschappelijke stage. Tijdens deze stage krijg je de kans om te ontdekken hoe leuk het is om je in te zetten op plekken waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken; in de buurt, op een sportclub, binnen een vereniging of bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis.

Stage & corona
Leerlingen uit leerjaar 3 zouden voor de meivakantie hun maatschappelijke stage afgerond moeten hebben. Dit was echter door corona niet voor iedereen haalbaar. De maatschappelijke stage blijft een onderdeel dat met 30 uren stage afgerond moet worden. We hebben de periode dan ook verlengd naar de kerstvakantie, zodat je tot december 2020 de tijd hebt om je uren te maken.

Zit je in schooljaar 2020-2021 in het derde leerjaar en wil je alvast beginnen? Je kan in de vacaturebank kijken tussen alle stageplekken. We raden je echter aan om pas na de kerstvakantie te starten met je stage.

Een stageplek vinden
Een leuke stageplek vinden heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je mag namelijk zelf je stageplek regelen (mits deze aan de voorwaarden voldoet).
Tip: kijk in de stagebank van ‘Woerden voor elkaar’: www.woerdenvoorelkaar.nl
Op deze website vind je ook belangrijke formulieren, zoals een stagecontract en een beoordelingsformulier.

Goed om te weten
Je moet de 30 uur volbracht hebben in leerjaar 3. Dit is niet vrijblijvend. Bij de overgang naar de vierde is het voldaan hebben van de 30 uur een voorwaarde. Vanwege corona geldt dit niet voor de huidige derdejaars. De deadline is verruimd naar de kerstvakantie.

Jij en je ouders krijgen alle informatie aan het begin van het schooljaar. Bijvoorbeeld over de eisen die we stellen aan een maatschappelijke stage (wat mag wel en wat mag niet) en ook over de werkwijze.

Doelen
Ondanks afschaffing van de verplichte maatschappelijke stage, blijft deze een vast onderdeel in ons onderwijsprogramma. De stage staat in het teken van het leerdoel ‘burgerschapsvorming’. Je leert zo al jong wat de betekenis is van vrijwilligerswerk. Je zal merken dat je voor anderen iets kan betekenen zonder dat daar een financiële tegemoetkoming tegenover staat. Dit versterkt jouw sociale vaardigheden en vergroot je gevoel voor eigenwaarde.
Ook kan je door de maatschappelijke stage vast snuffelen aan een baan of functie die je leuk lijkt. Want je kan bepaalde beroepsgroepen van dichtbij leren kennen.

Vragen?
De coördinator van de maatschappelijke stage zijn:

  • vmbo-b/k: Monique de Beer
  • mavo: Roy Versteeg
  • havo/vwo: Ingrid Slootjes