Kalsbeek College

Opleidingen

Op het Kalsbeek College kunnen kinderen terecht voor gymnasium, atheneum, havo, havo-6 (onze 6-jarige mavo/havo-route), mavoXL en vmbo. Er is dus altijd een opleiding die bij je past. Onze afdelingen zijn overzichtelijk met een mentor bij wie de leerling altijd terecht kan.

Vmbo, mavo, havo en vwo
Of iemand nu een vmbo-, mavo-, havo- of vwo-advies meekrijgt; op het Kalsbeek College kijken we naar ieders niveau. Er zijn verschillende ‘dakpan’-brugklassen, zodat leerlingen met verschillende niveaus in één klas zitten. Bijvoorbeeld een brugklas met havo/vwo-leerlingen en met vmbo-kader/mavo-leerlingen. Aan het einde van het jaar kijken we onder andere naar de rapportcijfers en bepalen we de route die het beste bij de leerling past.

Een flexibel groeipad
Ons onderwijsaanbod is gericht op brede vorming. Het gaat dus niet alleen om kennis en vaardigheden. We willen leerlingen breed vormen op religieus, intellectueel, cultureel, technologisch en fysiek gebied. Zo bereiden wij onze leerlingen goed voor op hun vervolgstudie en hun plaats in de samenleving.

Uitdaging voor iedereen
Elke leerling kan zich met ons reguliere onderwijsprogramma breed ontwikkelen. Daarnaast is er op het Kalsbeek College volop gelegenheid om talenten de ruimte te geven. Voorbeelden van talentenprogramma’s op locatie Schilderspark zijn bijvoorbeeld Cambridge English, U-Talent en het debatteam. Op locatie Bredius is er keuze uit maar liefst 7 beroepsrichtingen, als krachtige basis voor het mbo.

Onze opleidingen op een rij

  • Vwo: atheneum + gymnasium

    Kies je voor vwo (atheneum of gymnasium) op het Kalsbeek College, dan kies je voor uitdaging. Voor de vwo+ leerling is er een uitdagend aanbod binnen en buiten de lessen. Voorbeelden hiervan zijn Cambridge English, U-Talent en debatwedstrijden.

    Leerlingen kunnen starten in een 1 havo/vwo, een 1 atheneum of een 1 gymnasium-klas. Omdat we onze vwo-leerlingen vanaf het begin willen uitdagen, staan er 2 leuke vakken vast op het rooster: ‘Science’ en ‘Mythe en werkelijkheid’. Zo krijgen de leerlingen zowel in het exacte als in het talige gebied nog meer uitdaging op maat. De 1 gymnasium-klas heeft ook het vak Latijn. Vanaf het 2e jaar kun je kiezen uit een ruim aanbod van talentmodules.

    We vinden het belangrijk dat je als vwo-leerling kritisch leert denken, het beste uit jezelf haalt en zelf kennis leert te verwerven.

  • Havo

    Met een havo-diploma van het Kalsbeek College begin je goed voorbereid aan je hbo-studie. Je begint in een van onze dakpanklassen (1 mavo/havo of 1 havo/vwo). Ruimte om je talent te vinden is er genoeg, bijvoorbeeld met programma’s als Cambridge English en het U-Talent. Typisch Kalsbeek is het vak BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) in 4 en 5 havo. In de vierde klas is er een toffe toneelvoorstelling, doe je mee met de zorgweek en pak je je koffers voor een weekje Londen, Parijs of Berlijn. Onze eindexamencijfers horen al een paar jaar op rij bij de beste 5% van het land!

  • Mavo

    Op de mavo krijgen leerlingen meer theorie. Met een vmbo-t- of mavo-advies heeft een leerling 2 opties:

    • mavoXL op locatie Bredius
      Je mavo-diploma halen, eventueel met een extra theorie- of praktijkvak, kan op locatie Bredius. Omdat wij 6 beroepsrichtingen aanbieden, zit er altijd een praktijkvak tussen dat jou aanspreekt. Dit mavo-diploma met iets extra’s is een goede opstap naar het mbo.
    • havo-6: de mavo/havo-route op locatie Schilderspark
      In 6 jaar 2 diploma’s halen? Dat doe je op locatie Schilderspark. Verwacht je dat je op termijn de havo aan kan en heb je een mavo- of mavo/havo-advies? Kies dan voor onze 6-jarige mavo/havo-route.
  • Vmbo-basis en –kader

    In de basis- en kaderklassen (met en zonder leerwegondersteuning) krijgen leerlingen naast theorievakken ook een aantal doevakken, zoals handvaardigheid, techniek, tekenen en drama. In de basisklassen is het wat meer doen wat minder studeren. In de kaderklassen gaat het om doen, maar moet er ook gestudeerd worden.

    Een van de vmbo-basis/kader-klassen in het tweede leerjaar is een Techniekklas. In deze klas zijn de leerlingen 10 uur per week bezig met techniek. In het lesprogramma komen onder andere houtbewerking, metaalbewerking, kunststofbewerking, computertechniek en instalektro aan bod. De Techniekklas heeft een eigen lokaal dat speciaal voor de technieklessen is ingericht

    Leerlingen in vmbo-basis en vmbo-kader kiezen na de onderbouw voor een beroepsrichting. Jouw schoolweek bestaat in klas 3 en 4 voor een derde uit ‘doevakken’ en stages. Op locatie Bredius heb je de keuze uit maar liefst 7 beroepsrichtingen:

    • Mobiliteit & Transport
      Dit profiel is nieuw vanaf schooljaar 2020-2021. Een lekker technisch profiel, waarbij alles wat met vervoer te maken heeft centraal staat.
    • Bouwen, Wonen & Interieur
      Ook dit is een nieuw profiel, waarin je bezig bent met ontwerpen, maken, bouwen, designen en decoreren.
    • Economie en Ondernemen
    • Horeca, Bakkerij en Recreatie
    • Produceren Installeren en Energie
    • Uiterlijke verzorging
    • Zorg en Welzijn
    • Dienstverlening & Producten / Sport
  • Pilot praktijkonderwijs-vmbo

    Is nog niet duidelijk of jij beter tot je recht komt in het praktijkonderwijs of vmbo-basis? Zit je basisschooladvies tussen pro en vmbo in? Dan is de pilot van het Kalsbeek College en het Futura College iets voor jou. Lees meer over de pilot en de onderbouwgroep.

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.