Op het Kalsbeek College kunnen kinderen terecht voor gymnasium, atheneum, havo, havo-6 (onze 6-jarige mavo/havo-route), mavoXL en vmbo. Er is dus altijd een opleiding die bij je past. Onze afdelingen zijn overzichtelijk met een mentor bij wie de leerling altijd terecht kan.
Vmbo, mavo, havo en vwo
Of iemand nu een vmbo-, mavo-, havo- of vwo-advies meekrijgt; op het Kalsbeek College kijken we naar ieders niveau. Er zijn verschillende ‘dakpan’-brugklassen, zodat leerlingen met verschillende niveaus in één klas zitten. Bijvoorbeeld een brugklas met havo/vwo-leerlingen en met vmbo-kader/mavo-leerlingen. Aan het einde van het jaar kijken we onder andere naar werkhouding, wensen en cijfers en bepalen we de route die het beste bij de leerling past.
Een flexibel groeipad
Ons onderwijsaanbod is gericht op brede vorming. Het gaat dus niet alleen om kennis en vaardigheden. We willen leerlingen breed vormen op religieus, intellectueel, cultureel, technologisch en fysiek gebied. Zo bereiden wij onze leerlingen goed voor op hun vervolgstudie en hun plaats in de samenleving.
Uitdaging voor iedereen
Elke leerling kan zich met ons reguliere onderwijsprogramma breed ontwikkelen. Daarnaast is er op het Kalsbeek College volop gelegenheid om talenten de ruimte te geven. Voorbeelden van talentenprogramma’s op locatie Schilderspark zijn bijvoorbeeld Cambridge English, U-Talent en het debatteam. Op locatie Bredius is er keuze uit maar liefst 7 beroepsrichtingen, als krachtige basis voor het mbo.
Kies je voor vwo (atheneum of gymnasium) op het Kalsbeek College, dan word je vanaf de brugklas uitgedaagd met leuke en nieuwe vakken. Bij ons leg je een prima basis voor een wetenschappelijke opleiding. Je leert academische vaardigheden bij de diverse talentmodules zoals sterrenkunde, filosofie en inleiding tot de psychologie.
Onderzoek doen
Hoe doe je dat, onderzoek doen? Hoe weet je zeker dat je het juiste antwoord krijgt? Dat leer je bij de Kalsbeek Wetenschap Academie, die als rode draad door je hele vwo-carrière loopt. Je oefent wetenschappelijke vaardigheden al in de brugklas. Vanuit je eigen nieuwsgierigheid bekijk je met een kritische blik de wereld om je heen. Je leert dat je door goede vragen te stellen meer te weten komt en dat is leuk!
Op zoek naar uitdaging en verdieping
We bieden allerlei uitdagende programma’s en vakken. Je leert academische vaardigheden bij de diverse talentmodules zoals sterrenkunde, filosofie en inleiding tot de psychologie. In 1-atheneum en 1-gymnasium krijgen leerlingen standaard ‘Cambridge English’, waarin ze Engels op een hoger niveau doen. Voor bèta-liefhebbers is er het U-Talent programma, waarbij we samenwerken met de Universiteit Utrecht. Leerlingen met interesse in de Europese politiek zitten goed bij EPAS (European Parliament Ambassador School).
Positief kritische houding
Bij programma’s en onderdelen als debat, kunst en cultuur ontwikkel je je een positief kritische houding, ook naar jezelf. Leren leren en leren fouten maken hoort erbij. Samen zorgen we ervoor dat jij je als persoon blijft ontwikkelen.
Met een havo-diploma van het Kalsbeek College begin je goed voorbereid aan je hbo-studie. Dat horen we steeds weer terug van oud-leerlingen en de hbo-opleidingen zelf. Onze havo heeft landelijk gezien een hoog slagingspercentage. Bovendien is er zo veel meer dan alleen de reguliere lessen.
Leerlingen met een havo-advies beginnen in een van onze ‘dakpanklassen’: 1-mavo/havo of 1-havo/atheneum/gymnasium. In de brugklas krijgen ze veel verschillende vakken, zoals Frans, wiskunde, biologie, tekenen en techniek.
Talent
Ruimte om je talent te vinden en te ontwikkelen is er genoeg. Bijvoorbeeld met Cambridge English. Exacte talenten kunnen hun hart ophalen met een uitdagend talentprogramma. Op het gebied van kunst en cultuur is de toneelvoorstelling in 4-havo een hoogtepunt. Te veel om op te noemen!
Doelgericht
Op de havo worden leerlingen uitgedaagd in denken en doen. Zo sluiten ze in 3-havo bepaalde vakken al voor de meivakantie af. In deze ‘sterperiode’ komen de door hun gekozen vakken met extra uren op het rooster. Het is namelijk leuk en effectief om meer tijd aan de vakken die ze kiezen te besteden. Samen houden we de doelen in het oog.
Ondernemer in de dop
Ons ondernemende karakter zit in de zorgweek, familiestages en debatgroepen.
Grensverleggend
Op de havo bereiden we leerlingen voor op een hbo-opleiding, zowel in kennis als in vaardigheden. We gaan hierbij letterlijk de grens over bij werkweken en excursies en door samen te werken ontdekken ze dat ze veel meer kunnen dan ze denken.
Havo-6 op het Kalsbeek College is de juiste keuze: een route die bij je past met veel extra’s waarin je al direct vanaf het eerste jaar naar het havodiploma toewerkt. Met onze 6-jarige mavo/havo-route halen leerlingen in 6 jaar 2 diploma’s. We bieden uitdaging, maatwerk en docenten met leservaring in havo-klassen. De docenten zorgen voor een optimale aansluiting. Samen doen we er alles aan om de leerlingen zo goed mogelijk klaar te stomen voor beide examens. Ga jij de uitdaging met ons aan?
In de brugklas
Met een vmbo-t (= mavo) of mavo/havo-advies kunnen leerlingen starten op de havo-6. Ze beginnen in een mavo/havo-brugklas. Er is echt een verschil met de mavoXL-brugklas op locatie Bredius. De lessen zijn op een ander niveau en havo-vaardigheden staan vanaf het begin centraal. Leerlingen worden op de havo-6 vanaf het begin uitgedaagd met havo-stof.
Switchen
Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is het doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route een leerling ook volgt, hij of zij heeft tot en met klas 2 de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat iedere leerling op de juiste plek zit!
Leergierig
In de brugklas bieden we een mooie mix aan vakken: naast theorievakken staan er ook ‘doevakken’ op het rooster, zoals kunst en lichamelijke opvoeding. Ook krijgen leerlingen 3 uur per week het vak ‘design & technologie’, een mix van techniek, natuurkunde en kunst. Bij dit vak zijn licht, tijd en beweging prikkelende thema’s die leerlingen tot nadenken aanzetten. Ze leren onderzoeken en eigen ideeën ook daadwerkelijk te ontwerpen en te maken.
Gericht op de toekomst
Het vak ‘skills’ krijgen leerlingen in de onderbouw van de havo-6. Ze leren allerlei vaardigheden op het gebied van leren leren en plannen. Ook leren ze zichzelf bij dit vak beter kennen: waar ben ik goed in, wat wil ik nog meer leren, waar liggen mijn interesses en meer. In de bovenbouw gaan ze hier verder mee via familiestages, loopbaanoriëntatie en de Talent Factory.
Met een mavo- (of vmbo-t) advies kun je kiezen uit mavoXL (op locatie Bredius) of de havo-6 (op locatie Schilderspark). Het belangrijkste verschil tussen mavoXL en havo-6 is het doel. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een mbo-opleiding of ga je voor je havo-diploma? Welke route je ook volgt, je hebt in de onderbouw altijd nog de mogelijkheid om te switchen tussen beide routes. Samen zorgen we ervoor dat jij op de juiste plek zit!
De mavoXL is de juiste keuze als jij na vier jaar een mbo-opleiding wilt volgen. De ‘XL’ staat voor de mogelijkheid om leuke modules te volgen of een extra (praktijk)vak te doen.
Jouw brugklas
Met een vmbo-t (= mavo) kun je starten in een 1-mavoklas. Ook vanuit 1-kader/mavo kun je doorstromen naar de mavoXL. Er is echt een verschil met de havo-6-brugklas op locatie Schilderspark, waar vanaf het begin havo-vaardigheden centraal staan.
Lekker veel doen
In de brugklas staan er naast theorievakken ook flink wat ‘doevakken’ op je rooster, zoals kunst, techniek, drama en lichamelijke opvoeding. Hier ben je lekker bezig en zit je niet met je neus tussen de schoolboeken of achter de laptop. Bij het vak ‘skills’ staan allerlei schoolse en sociale vaardigheden centraal. Denk aan het voeren van een sollicitatiegesprek, het bewerken van een Excel-document, het leren leren en het functioneren in een groep.
Keuzemodules
Eén van de onderdelen waarmee de mavoXL zich onderscheidt, is de mogelijkheid die mavo-leerlingen hebben om modules bij de beroepsrichtingen te volgen. Een unieke kans om uit te vinden waar de interesses liggen en een handige mogelijkheid om ervaring op te doen met een beroepsrichting. Voorbeelden van keuzemodules zijn Brood en banket, Robotica, Meubelmaken, Webshop beheren, Spaans en Techniekcarrousel.
Wij bieden uitdagend, praktijkgericht onderwijs vol inspiratie. Op locatie Bredius heb je je heel veel keuze en daarom is er altijd een plek die bij jou past. Bij ons kun je uit 6 profielen kiezen, wat best heel bijzonder is.
Ben je nieuwsgierig naar de zorgkant of ben je juist meer van interieurdesign, economie of sport? Onze leerlingen vertellen in een video meer over onze 7 vmbo-profielen:
Doen, doen, doen!
Als vmbo-leerling ben je waarschijnlijk meer van het ‘doen’. Dan zit je hier goed. Vanaf leerjaar 1 ben je lekker veel praktisch bezig bij vakken als gym, techniek en drama. Ook ga je in de eerste klas al kennismaken met de profielen die wij aanbieden. In de tweede ga je al echt aan de slag in de praktijklokalen. Bij PSO (Praktische Sector Oriëntatie) volg je namelijk lessen bij de beroepsgerichte vakken van jouw keuze.
Leren buiten de klas
Natuurlijk ben je de meeste dagen op school en krijg je allerlei leuke vakken. Maar in je hele schoolcarrière heb je momenten dat je erop uittrekt om dingen buiten de school te leren. Ons lesprogramma zit vol met leuke excursies en werkweken. Een goede voorbereiding op de stages die je loopt, is VMBO On Stage, een beroepenfeest waar vmbo-leerlingen van het Kalsbeek, de Minkema, Yuverta Montfoort en het Futura College kennismaken met 250 verschillende beroepen.
Bijna ‘echt’: op stage
Vanaf de tweede klas loop je stage: 2 keer een dagdeel met je ‘matches’ van VMBO On Stage, een familiestage in 2-mavo en vervolgens in klas 3 en 4 je beroepsstage en maatschappelijke stage. Als vmbo- of mavo-leerling is de beroepsstage een mooie eerste kennismaking met een bedrijf of instelling. Je ervaart op een leuke manier hoe het is om bepaald werk te doen. In het derde jaar loop je 30 uur ‘maatschappelijke stage’, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, op een sportclub of bij de scouting. Je leert en ervaart hoe het is om iets voor anderen te doen zonder dat je er voor betaald wordt.
Techniekklas
De techniekklas in leerjaar 2 is voor leerlingen met een basis-of kaderniveau. Per jaar wordt er gekeken of er 1 of 2 klassen gevormd kunnen worden (max. 22 leerlingen per klas). Om toegelaten te kunnen worden, schrijven de leerlingen een motivatiebrief en doen zij een meesterproef. De criteria waar op beoordeeld wordt, zijn motivatie, werkhouding, kwaliteit van het werk, veiligheid en werktempo.
Als je in onze Techniekklas komt, ben je in het tweede jaar al heel veel bezig met techniek. Je hoeft dus niet te wachten tot de derde klas. Je bent voornamelijk praktisch bezig en maakt leuke werkstukken. Je volgt een uitdagend en praktisch lesprogramma met bijvoorbeeld houtbewerking, metaalbewerking, computertechniek, kunststofbewerking en instalelektro. Je leert in de techniekklas hoe je de materialen veilig kan bewerken en hoe je met gereedschappen omgaat.
Is nog niet duidelijk of jij beter tot je recht komt in het praktijkonderwijs of vmbo-basis? Zit je basisschooladvies tussen pro en vmbo in? Dan is de pilot van het Kalsbeek College en het Futura College iets voor jou. Lees meer over de pilot en de onderbouwgroep.