Kalsbeek College

Damon van den Berg

Al op de basisschool wist Damon van den Berg dat hij bakker wilde worden. De keuze voor het Kalsbeek College locatie Bredius was daarom een makkelijke. De eerste 2 jaren moest hij doorkomen met leren. Het liefst werkte hij met zijn handen, dus hij kon niet wachten tot hij in het derde leerjaar meer dan tien lesuren per week doorbracht in de uitgebreide keuken van school.

Omeletjes
Het vmbo-profiel Horeca, Bakkerij & Recreatie ligt helemaal in Damon’s straatje. Hij heeft er veel plezier gehad en een hoop geleerd van meneer Van Eck en meneer Stuivenberg. ,,Er kon altijd een geintje vanaf”, vertelt hij, ,,maar ik wist ook wanneer er écht gewerkt moest worden.” Met beide HBR-docenten had hij een goede band. Met meneer Van Eck kon hij leuke geintjes maken en met meneer Stuivenberg maakte hij in de pauze vaak omeletjes.

Op het Kalsbeek College leerde Damon de basis van brood maken. Met meneer Van Eck maakte hij bolletjes en met meneer Stuivenberg ging hij koken. Ook gevulde koeken heeft hij tijdens zijn schooltijd leren maken. De belangrijkste les die hij van zijn HBR-docenten geleerd heeft? ,,Daar kan ik kort over zijn: doorwerken! 😊 Dat zei meneer Stuivenberg altijd. Er werd ook altijd benadrukt hygiënisch te werken.”

Opleiding Boulanger
Nadat Damon zijn diploma op zak had, volgde hij de opleiding Ondernemend bakkerij niveau 4 op het Rijn IJssel College in Wageningen. ,,Iedere dag moest ik 2 uur heen en 2 uur terug reizen, maar dat had ik er voor over.” Zijn stages liep hij bij Karit Patisserie in Woerden, Bakkerij Akkermans in Vleuten en Bakkerij Griffioen in Harmelen. ,,Tijdens mijn stages kon ik uitvinden welke richting bij mij paste: de patisseriekant of toch liever de richting van brood.” Het werd het laatste. In 2022 begon Damon met de opleiding Boulanger op het Summa College in Eindhoven.

Zijn deelname aan de Skills Heroes wedstrijden op het onderdeel Boulanger – de hoogste vakwedstrijden voor het mbo – leverde hem de titel Nederlands Kampioen Boulanger op. Het thema bij de kwalificatiewedstrijd was ‘Holland’, voor de finale was het ‘circus’. ,,Binnen 14 uur moest ik maar liefst 8 producten van grondstof tot eindproduct zien te maken. De druk was enorm hoog.” Zijn volgende uitdaging? Het Europees Kampioenschap in Polen is voor Damon een droom die uitkomt.

Over Damon
Naam Damon van den Berg
Geboortedatum 19 november 2002
Zat op de Kalsbeek van 2015 tot 2019
Locatie Bredius
Opleiding vmbo-k, richting Horeca, Bakkerij & Recreatie
Studie opleiding Ondernemend bakkerij
opleiding Boulanger

Naar overzicht

WhatsApp met het Kalsbeek

Heb jij nog vragen over het Kalsbeek College? Wij beantwoorden deze graag! Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-59958210.